söndag 29 maj 2011

Skärp dig, Robert Collin

I går hände en bussolycka i Stockholm, då en buss skenade och körde ut på ett torg där många människor befann sig. Som genom ett under omkom ingen och det blev "bara" sex skadade, varav en allvarligt.

Visst: det var en ruggig olycka och den kunde ha fått ett betydligt värre förlopp. Vi minns ju spårvagnen som skenade i Göteborg 1992 och dödade 13 personer som stod och väntade vid en hållplats. Dessutom skadades 29 stycken.

Så det kanske inte är så konstigt att tidningar och andra media uppmärksammade den här bussolyckan. Rapporteringen har väl i stort sett varit som man kan förvänta sig, alltså saklig och lite lagom sensationslysten. Med ett undantag när det gäller sakligheten: en snubbe vid namn Robert Collin i Aftonbladet. För allmänheten är han mest känd för att han välte med en Mercedes A-klass under en testkörning i ett så kallat älgtest. Hur det egentligen gick till fick vi aldrig veta eftersom Mercedes först kom med undanflykter men sedan fann det bäst att ta på sig hela skulden.

Jag undrar om han inte slog sig rejält i huvudet när jag läste hans krönika i Aftonbladet i går. Där fick vi nämligen veta att alla andra bussbolag (utom de som kör för SL) skrotar sina bussar efter 6-8 år. Och så gjorde också SL förut när de körde i egen regi. Allt är alltså upphandlingsystemets fel. Jag trodde bara det var fackföreningen SEKO som trodde på det och möjligen Håkan Juholt och Lars Ohly.

Att det inte är så, Collin, vet du mycket väl fast det hade ju inte blivit någon bra vinkling om du tagit hänsyn till sanningen. Bussar i länstrafik brukar skrotas efter 12 till 15 år. Olycksbussen var just 15 år. Förr i världen var det inget ovanligt att de rullade i 20 år, så även vid SL.

Om nu Collin skrev detta i hastigt mod och glömt att ta reda på grundläggande fakta kunde han fått dem genom att läsa kommentarerna till sin krönika. Men det har han tydligen inte gjort för i kvällens sändning av ABC-Nytt (lokalt över Stockholm) upprepar han sina lögner.

Vad som nu har hänt är alltså att Collin genom urusel journalistik och bortseende från fakta har skrämt folk från att åka buss och i stället åker bil. Det är ungefär tio gånger så farligt. Kan man åtala en journalist för vållande till annans död på grund av det han skrivit.

Inga kommentarer: