lördag 6 september 2014

No Limit i Borås - gatukonstfestival

Den 4-7 september pågår No Limit i Borås. Det är en gatukonstfestival. Det vill säga att vissa hus i staden får en konstnärlig utsmyckning. Vi brukar kalla det graffiti men det här är mycket mer. Och framför allt: det är helt lagligt. Berörda fastighetsägare har gett sitt medgivande och kommunen är med bland arrangörerna.

Många städer har tackat nej till sådana här festivaler. Jag är stolt över att bo i en kommun som tackat ja. Jag är dock medveten att detta kan inspirera till icke tillåten och önskvärd "konst". Liksom att jag är medveten om att de flesta av gatukonstnärerna har börjat med att begå lagbrott. Dock: det är skillnad på gatukonst (street art) och klotter. Och kan vi få lite gladare fasader än de vanliga grå så är det ju välkommet.

Festivalen invigdes i torsdags kväll under närvaro av bland andra kulturministern Lena Adelsohn-Liljeroth, som dock inte var särskilt imponerad utan snarare kritisk. Undrar vad hon hade här att göra?

Invigningen innebär att arbetena på verken fortfarande pågår. Man kan alltså fram till i morgon gå runt och se vissa av dem växa fram. På måndag skall de vara färdiga och sedan blir de väl kvar så länge fastighetsägaren vill.

Intresset bland allmänheten var stort. Det visar bland annat att en av de guidade vandringarna lockade så här mycket folk. 

Vid Sandwalls plats håller Kobra på med ett porträtt av Alfred Nobel. Men en tidning skrev att det var Josef Stahlin.

Kobra gör också en utsmyckning av andra fasaden på huset.  Till höger i bakgrunden skymtar Borås första gatukonstverk, Shai Dahans dalahästar.

Även befintlig gatukonst uppmärksammas i festivalen. Som denna: Pre Mural 1 under bron där Lilla Brogatan går över Viskan. Konstnärer är Shai Dahan, Ollio och Ekta. 

På andra sidan av bron kan man se Frankensteins head av Mogul. Här rör det sig dock om gatukonst som utförts utan tillstånd, men den har i efterhand blivit godkänd.

Vid Bryggaregatan håller The London Police på att fullborda sitt verk som i huvudsak är i svart-vitt. 


Och så det verk, som jag tror de allra flesta kommer att gilla och som kommer att bli en symbol för Borås liksom den nio meter höga grannen Pinocchio (eller Walking to Borås som den egentligen heter). Den polska konstnärinnan Natalia Rak har gjort detta vackra kvinnoansikte bland näckrosor. Kan jag sedan övertala min tandläkare att ta ner skylten så blir allt perfekt.


Konstverket sitter på Arlahuset och på motsatt gavel, den mot Kungsgatan, håller BCB på att fullborda sitt ansikte i svartvitt. Snyggt och gjort så att skyltarna inte stör nämnvärt.

I tunneln under Kungsgatan i korsningen med Stora Brogatan håller Appear37 på med sin utsmyckning.  Han heter egentligen Adam Algotsson och är från Borås. I korsningen Järnvägsgatan-Olofsholmsgatan intill Högskolan håller Peeta (Manuel Di Rita) på med sitt konstverk. 


Den franske konstnären Blek le Rat (Javier Prou) hade tyvärr oturen att ramla och bryta benet i början av veckan. Speciellt oturligt eftersom han skulle ha smyckat fyra väggar. Men två av dem räddas eftersom andra konstnärer ryckt in.  En av dem var den tysk-svenske Simple (Matthias Czaja), som tog hand om den här väggen på Lilla Brännerigatan. Den sympatiske konstnären har fullbordat skissen men ännu återstår rätt mycket att måla.

Efter två timmar hade mitt knä fått nog. Så det återstår några lite mer perifert placerade konstverk. Bland annat ett av Carolina Falkholt. Ni vet hon som väckt skandal genom sina vaginamålningar. Hoppas få tillfälle att komplettera detta senare.


- Men de här små bilderna ger väl inte rättvisa åt verken? 
- Nej, det gör de inte. Men klicka med musknappen på bilden och den blir genast större.

Inga kommentarer: