lördag 18 april 2015

Flygbussarnas annonsbluff


Ni har säkert sett eller hört talas om den här annonsen. Den har väckt stor uppmärksamhet både inom och utom branschen. En del tycker det är stor humor. Jag är inte beredd att hålla med om detta och citerar fritt en verkligt stor humorist, nämligen kåsören Cello:
- Det är skillnad på humor och sådant som man säger "hu mor" om.

Anledningen till att jag reagerar starkt på det här är att det hela bygger på en ren lögn. Stefan Löfven - eller för den delen Gustav Fridolin - har inte flugit mellan Arlanda och Bromma. Varför skulle han de gjort det? Regeringskansliet finns vid Rosenbad och inte i Bromma.

Det som hände var att en sensationslysten journalist vädrade en skandal i att regeringsplanet vid sex tillfällen har flugit tomt mellan Arlanda och Bromma för att hämta upp ministrar på Bromma. Helt onödigt naturligtvis, ministrarna hade ju lika väl kunnat åka till Arlanda. Det går till och med fortare. Inte om man väljer Flygbussarna - och definitivt inte om man väljer linjen Bromma-Arlanda - men väl om man väljer tåg som Arlanda Express.

Vi skall med rätta ställa stora krav på våra regeringsledamöter. Men att som Expressen gör ställa krav på att Gustav Fridolin skulle kollat upp logistiken bakom resan är ju ändå att milt sagt överdriva. Får man besked att regeringsplanet skall gå från Bromma så tar man sig naturligtvis dit och utgår från att det är den bästa lösningen. Däremot borde naturligtvis de som ansvarar för planets logistik se till att sådant här inte inträffar.

Här är alltså ännu ett fall av desinformation som fått stor spridning. Jag har gjort en undersökning bland mina bekant och 9 av 10 av dem har uppfattat det som att ministrar har flugit mellan Arlanda och Bromma. Att det är möjligt att sprida dessa missuppfattningar så enkelt gör mig faktiskt bekymrad. Jag anklagar inte flygande ministrar för det och reklamfolk utan journalister som är ute och flyger. Inte med flygplan utan i bristande faktakontroll.

Jag är rädd att den här annonsen kommer att slå tillbaka mot Flygbussarna. Jag är väl inte ensam om att misstro företag som inte är noga med sanningen.

Humor är viktigt. Men sanningen är viktigare.

2 kommentarer:

Kenneth Svensson sa...

Bra rutet Staffan. 90% har säkert gått på detta (även jag). Du är och har alltid varit seriös med Ditt arbete.

Lokföraren sa...

Synd att man inte kan trycka på någon "gillaknapp" i inlägget (eller kan man det, är det jag som är en åsna?) för då hade jag gjort det!