onsdag 1 april 2015

Gymbussen - en nyhet på linje 100 mellan Borås och Göteborg

I dag den 1 april är det en unik premiär på Västtrafiks linje 100 mellan Borås och Göteborg - och vice versa också om nu någon har något i Borås att göra (för att citera en gammal infrastrukturminister). Det är en buss som har byggts om till gymbuss och Västtrafiks projektledare Antti Krank säger:
- Många som åker buss vill ju passa på att använda resan till något nyttigt. Böcker, ipad och surfplattor i all ära men de leder lätt till problem med nacksmärtor.

Så man tänkte till på Västtrafik och har låtit inreda övervåningen på en av bussarna som ett gym. Där finns således motionscyklar, roddmaskiner och lyftmaskiner. Mittgången har gjorts om till ett löpband.
- Om detta slår väl ut, och varför skulle det inte göra det, kommer alla bussar att byggas om på liknande sätt, fortsätter Antti Krank. Inte bara bussarna på linje 100 utan också de på alla andra Västtrafiks linjer.

- Men kôster inte dä en massa, frågar bloggaren som är från Borås.
- Det är klart att inredningen kostar men nu är det så smart att vi kommer att få igen de här pengarna.
- Inte genom att höja biljettpriserna utan den överskottsenergi som blir när redskapen används kommer vi att ta till vara för att driva bussen och vi spar alltså in på bränsle. Uträkningar ger vid handen att om 40 av resenärerna använder redskapen minst 80 procent av resan så räcker det så att vi klarar oss utan annat drivmedel som i det här fallet miljövänlig RME.

För den som vill använda resan till att läsa, surfa eller sova finns undervåningen kvar i tidigare skick. Men eftersom dessa resenärer inte bidrar till att spara bränsle så kommer det att kosta en mindre tilläggsavgift att resa här.
- Vi har satt den till 100 kronor per resa, säger Antti Krank.

Bussen dyker alltså upp på vissa avgångar redan i dag. Tills vidare vill dock inte Västtrafik uppge vilka, då de är rädda för att det i så fall skulle bli överfullt på just de avgångarna. Det är nog en riktig bedömning, tror bloggen.

Bussen har byggts om vid Scania i Viared och där fångade bloggkameran den. Tyvärr fick vi ingen bild på interiören, men det kanske kommer senare.

3 kommentarer:

Kenneth Svensson sa...

Även om det inte vore 1:a april idag så hade jag inte trott på det även om Västtrafik har en del kul för sig.

FLAK sa...

I dagens övertränade vardag så skulle man faktiskt kunna tro på detta....en plats för reflektion=) tänk förr i tiden då cyklade folk när dom skulle någonstans...

Perra sa...

Vi ser med spänning fram emot interiörbilderna. Kanske kan en eller annan passresa med buss 100 innebära godkänt på nästa periodiska läkarundersökning för oss gamlingar i lokföraryrket.