söndag 21 september 2008

Ny icke-spännande TV-serie

I morgon börjar SVT1 att veva "Livet i Fagervik". Det verkar bli en lite småputtrig TV-serie av det där slaget som vi brukar se några gångar varje år. Enligt Sydsvenskan utlovas att det inte blir terrordåd, våldtäkter och lemlästade lik. Fast det senare undrar jag över. På den bifogade bilden till artikeln kan man nämligen se huvudrollsparet stå mellan spåren på en järnväg. Och ett tåg som skulle kunna vara på väg emot dem.
http://sydsvenskan.se/nojen/article368363/Inga-lik-i-Fagervik.html

Det är märkligt att folk aldrig kan ta till sig att det är förbjudet att beträda järnvägens område. Ofta är det helt omotiverat att ställa upp skådespelare eller som jag också har sett ministrar eller författare på spåret för att få en bild. Det är som sagt dessutom olagligt. Ett tåg kommer snabbt och man hinner inte undan. Även om man nu är på en nedlagd järnväg eller försäkrat sig om att inget tåg är i antagande så sänder bilden lik förbannat fel signaler.

Jag känner många lokförare och jag har visserligen inte kört lok själv men i tjänsten vid ett flertal tillfällen åkt på loket. Och den som inte varit med om det vet inte hur maktlös lokföraren känner sig när han ser att någon står på spåret och inte vet om denne kan flytta sig. Det enda han kan göra är att signalera. Bromsa hjälper inte - ett tåg har lång bromssträcka - och det kan inte väja. Tänk på det innan du ställer dig på spåret nästa gång!

En närmare granskning av bilden ger vid handen att det är ett fotomontage. Man har tydligen satt dit skådespelarna i efterhand. Hur har man tänkt? "Nu när det inte blir några terrordåd i TV-serien så får vi väl fixa ett sådan i reklammaterialet." Okej, bilden har inte tillkommit under kriminella former. Men den visar ändå ett kriminellt förfarande och den sänder ut helt felaktiga signaler. Och så förbannat onödigt!!

Fast nu skall man inte skylla för mycket på Sydsvenskan. Bilden är tydligen med i det pressmaterial som SVT sänt ut inför serien. Som ett visserligen torftigt men ändå ett bevis på detta kan nämligen anföras att samma bild finns i... Ja, vad tror ni. Jo, SJ:s kundtidning Kupé. Det är förbanne mig inte annat än ren skandal och det enda vettiga SJ kan göra nu är att dra in upplagan och säga upp kontraktet med de klåpare som i dag ger ut tidningen. Så kanske man kan få en läsvärd tidning på köpet...

Inga kommentarer: