torsdag 11 september 2008

På kryss till Grönland, del 7: Nuuk

Bybussarna i Nuuk rullar tätt och den här bussföraren vinkar glatt varje gång han ser mig.

Nuuk grundades på 1600-talet av den norske missionären Hans Egede, står staty lite till vänster om den röda kyrkan.

Höghus och små trähus blandas djärvt i den snabbt växande grönländska huvudstaden Nuuk.
Evighedsfjorden med glaciärer och snötäckta fjälltoppar.

Bilden visar en av Grönlands största glaciärer och den bildas vid Sukkertoppen.

Grönlands huvudstad
Morgonen därpå kommer vi till Grönlands huvudstad Nuuk. Den har cirka 16 000 invånare och är således Grönlands största stad. Det är en säregen blandning av gamla hus och icke existerande gator och stora hyreshus i stadsplanelagt område.

En bit utanför själva staden byggs en förstad, Qinngorput, upp med hyreslängor.

Reseledare Bjørn guidar oss och kan berätta att det finns så många bilar i Nuuk att skulle alla vara ute samtidigt skulle väg- och gatunätet inte räcka till. Kanske de många bilarna beror på att bensinen inte är skattebelagd och således kostar ungefär fyra kronor litern.

Han kan också berätta att över 30 procent av flygningarna till Nuuk måste ställas in på grund av dåligt väder. Inte bra i en stad som är beroende av flyget för att kunna nå omvärlden.

Själv tillbringar jag eftermiddagen med att gå runt i staden och bland annat fotografera de gula bybussarna, som är tillverkade av Volvo. De nyaste har dessutom kaross från Säffle. En av förarna blir som en bekant, och han vinkar allt gladare varje gång han ser mig.

Det är relativt billigt i Nuuk så det blir lite shopping innan det är dags att segla vidare.

Nästa morgon vaknar jag av att det är berg på båda sidor om båten. Vi är inne i Evighedsfjorden, som har fått sitt namn av att den är så lång. Vid lunchtid har vi en stor ”isbree” (glaciär) framför oss.

Här ankrar vi upp och lunchen blir i form av barbeque på akterdäck. Det vill säga att de stackars servitörerna får bära upp hela lunchen och vi kan sitta ute i solen och njuta av den. Fast killarna från Filippinerna fryser och har såväl luva som jacka på sig.

Allt emellanåt kalvar glaciären och större eller mindre isblock ramlar under ett ljudligt brak i vattnet.

På återvägen stannar kapten till vid ett berg, där det finns tusentals fåglar.

Inga kommentarer: