tisdag 14 juli 2009

Telefonsvarare

Jag tror vi är många som inte gillar telefonsvarare. Ni vet sådana där mackapärer som säger
- Du har ringt till Kalle (som om jag inte visste det). Jag är inte hemma just nu (ja, det förstod jag ju eftersom telefonsvararen gick på) men det går bra att lämna ett meddelande efter pipet.
Det är då till och med jag drabbas av tunghäfta. Jag får inte fram ett ord efter pipet. Om det inte är alltför angeläget ringer jag upp senare och hoppas att Kalleär hemma. Men annars får jag ringa på nytt och tala in mitt meddelande:
- Hej, det är *hmmmm* Staffan, kan du ringa mig så snart som möjligt. Hejdå!
Ibland händer det att Kalle ringer. Ibland händer det att han säger att det var någon som mumlat något osammanhängande på telefonsvararen men han fattade inte vad det var.

En annan sak är att telefonsvararröster verkar ha fastnat i 1970-talet. "Efter avslutat meddelande lägg på luren". Luren? Gamla telefoner hade lur men i dag använder väl de flesta en bärbar telefon där man trycker på en knapp för att avsluta samtalet. Det är utmärkt om inte de där knapparna vore så förbannat små. Jag har små fingrar för att vara karl, ja det är inte många kvinnor som har mindre fingrar än jag heller, men ändå fumlar jag ideligen på fel knapp. Hur skall det då inte vara för dem som har grova fingrar.

Allra värsta telefonsvararna är dock de där som säger: "Du har ringt Janne på X-bolaget. Jag kan inte svara just nu utan återkom senare." Janne, om jag låter åtta signaler går fram så förstår jag det ändå. Fast på grund av din telefonsvarare får jag betala för samtalet.

Ibland längtar man tillbaka till tiden när familjen skaffade sig sin första telefon. Vi hyrde länge en lägenhet i en villa, där vi fick använda värdfolkets telefon. Det var inte så konstigt för först var det vi som hade telefonen men 90 procent av samtalen var till eller från dem. Någon kom på den smarta idén då att flytta telefonen till dem i stället och vi fick gå dit ned när det gällde våra fåtaliga samtal. Men så flyttade vi 1955 till stan och egen lägenhet. Där klarade vi oss ett tag utan telefon, men en dag stod där i alla fall en svart backelitapparat. Det hördes dåligt i den så man fick skrika, men då skrek man sönder membranet så det hördes ännu sämre. Snart gick det så långt att åtminstone de bekanta som bodde närmast säkert hade hört bättre om man inte hade haft luren framför munnen.

Apropå inget: vad har hänt med alla spam? Är det bara jag som inte får Viagra-reklam i e-postlådan längre. Inte för att jag saknar den men jag blir ju lite rädd att det är något fel när jag startar datorn på morgonen och det inte längre står "Hämtar 15 nya meddelanden" utan bar "Hämtning slutförd" och inte ett enda nytt meddelande poppar upp. Bland icke-bekanta är det i stort sett bara de där bondfångarna som försöker lura av mig mitt "lusenord" som hör av sig nuförtiden. Samt förstås de olika lotterierna där man utan att ens ha köpt en lott har vunnit en miljon euro eller mer. Bara man skickar in sitt bankkontonummer så fixar de resten.

1 kommentar:

Jan-Erik Kaiser sa...

Staffan,

Även jag märkte att antal SPAM plötsligt minskade dramatiskt men nu verkar de vara tillbaka i "normal" omfattning vilket känns tryggt.

Dock placerar Outlook 2007, som jag använder mig av, alla mail från Postvagnen i skräpmappen. I och för sig tillsammans med mail från CNN News så de är i gott sällskap.

Mailen om små blå piller är kanske inte så kul men Nigeraibreven är höjdare att läsa.

Jag måste säga att de är kreativa när de hittar på sina historier om döda släktingar, skeppsbrott mm.

Bröderna Grimm har fått sina värdiga efterföljare.

/Jan-Erik