tisdag 7 september 2010

Datorn gör mig snart tokig

Så var det datorn igen. I söndags när jag skulle säkerhetskopiera min hårddisk, vilket jag gör varje söndag, så kom bara meddelandet "Runtime error" upp. Det gick inte att kopiera till den externa hårddisken. Ringde PC för Allas support och det kunde jag lika väl låtit bli. Rådet blev att jag skulle ominstallera Internet Explorer. Detta för att felet angavs gälla programmet "Windows/Explorer.exe. Jag kan berätta för den i och för sig trevlige supportören att Explorer.exe inte har något med Internet Explorer att göra utan är det engelska namnet för det som på svenska kallas "Utforskaren".

Nåväl, när jag kom på detta så ringde jag igen för att få nytt råd men fick bara veta att det inte var mycket man kunde göra. Så kom jag på en sak till som jag ville prova men nu fick jag bara ett snäsigt svar att jag överstigit min kvot av samtal. Och har man sett: i det finstilta på hemsidan står att man har tre samtal i månaden om vardera högst tio minuter. Men det glömmer man att skriva när man lockar prenumeranter. Ja, det är ju inte fy skam med 36 samtal om året heller och så många behöver jag inte på långa vägar ringa. Problemet är ju bara att när datorn väl krånglar så behöver man ringa många samtal. De flesta månader krånglar inte datorn.

Ringde Telias premiumsupport i stället. Svindyrt (19 kronor minuten men högst 300 kronor per ärende). Men de visade sig ha söndagsstängt. Nåväl, i går morse ringde jag dem igen och träffade på en synnerligen trevlig kille även om jag blev lite frustrerad av hans norrländska idiom. När man betalar 19 kronor i minuten så vill man ju inte att den man pratar med pratar långsammare än Kristina Lugn. Men han gav sig tusan på att lösa problemet och tog till och med över hela datorn och fjärrstyrde den.
- Nu skall vi nog ha hittat det, sa han uppmuntrande flera gånger.
Bort med Norton antivirusprogram igen och så fick jag installera det på nytt. Men inte hjälpte det. Felet kvarstod och jag fick ingen hjälp där heller. Samtalet tog mer än en halvtimme så det gjorde inget att killen pratade med norrländsk eftertänksamhet...

Räddningen blev Peter på Nordens Datavärld igen.
- Du får väl komma in med den igen, sa han.
Han började med att ta bort program efter program men det hjälpte inte.
- Du har fått in ett program som är skrivit någon gammal kod, konstaterade han.
Det värsta var bara att detta går förbi såväl antivirus-programmet (för det är inget virus) och sprider sig till andra program. Det var bara att ominstallera datorn igen.

Men Peter var bussig. Han debiterade bara 200 kronor för alltsammans. Och det var ju inte på något sätt hans fel att det blivit som det blev. Frågan är nu bara vilket program det kan ha varit så jag inte installerar det en gång till. Får väl hålla mig till helt säkra program framöver. Jag har två misstankar: att Microsoft lyckats hitta ytterligare något så att de använder Internet Explorer och inte Mozilla Firefox som webbläsare som jag gör. Eller att den CD jag använde för att installera skrivaren var gammal.

Nåväl, nu fungerar det igen och jag hoppas det håller. Tack och lov för reservdatorn.

2 kommentarer:

cyberfriend sa...

Om du har telia, varför använder du då inte deras "säker surf", med både antivirus och brandvägg. Det ingår gratis i flera av deras abonnemang, annars är det billigt ändå. Så slipper du andra konstiga antivirusprogram. Även om det inte var det som var problemet denna gång.

Staffan Sävenfjord sa...

Jag vill inte betrakta Norton som ett konstigt antivirusprogram. Alla antivirusprogram kan störa funktioner på datorn. Eller misstänkas för att göra det som fallet var här. Telia Säker Surf är F-secure, det företag som lyckades åstadkomma ett stod antal hårddiskkrascher för några månader sedan på grund av en felaktigt skriven uppdatering.