måndag 27 augusti 2012

Borås Militärmusikfestival 2012

Det borde nog ha hetat Borås Tattoo men det blev Borås Militärmusikfestival. Det är fjärde gången en sådan anordnas i Borås men i år var det första gången man höll till utomhus och med fritt inträde, något som tilltalar boråsare. Tidigare har man varit på Åhaga konferenscenter, som en gång i tiden var lokverkstad.

Att ordna något sådant här utomhus i Borås är rätt djärvt och såväl yr.no som SMHI hade förutsagt kraftigt regn. Dock blev det inget av detta under dagen utan i stället syntes en gul skiva uppe på himmelen. En gammal man med gott minne berättade att det var solen.

Vid Stora torget klockan 13.00 var det parad och konsert. Det lät trevligt, tyckte jag, så jag begav mig dit och vi var många som kommit på samme tanke. Jag var nog med mina 68 år bland de yngsta. Det  verkar som om det bara är äldre som gillar militärmusik. Nåväl, vi som gick dit blev inte besvikna.

 Det började med att Hemvärnets Musikkår i Borås marscherade in naturligtvis under det de spelade.



Sedan ställde de upp sig i givakt på Stora torget.

 Därnäst kom Hemvärnets Musikkår Skaraborg.

 Och marscherade fram för att ställa upp sig till höger om Borås-kåren.



Slutligen kom Hemvärnets Musikkår Eslöv.


 Det blev ordning på torget igen, nu med tre musikkårer i bredd.


Så kom The Murray Pipes & Drums, ett band från Göteborg, in på torget medan de blåste i sina säckpipor. Det är svårt att spela säckpipa. Det är ofta svårt att lyssna på det också men så var det inte nu. 

Sedan man stannat och organiserat sig så spelades förstås "Scotland the brave". Det numret hade nog inte publiken gillat om det inte varit med. Kolla den kvinnliga trummisens snurrande med trumpinnarna. Jo, hon har en i höger hand också men hon svänger den så snabbt att kameran inte hann med.

Så var konserten slut och skottarna i sina kiltar marscherar ut. 

Även hemvärnskårerna marscherar ut, i omvänd ordning mot när de kom in. Längst bort ser vi alltså den i Eslöv lämna torget. 

Och så är det dags för Skaraborg. 

Slutligen lämnar Borås arenan. Paraden och lunchkonserten är över. 

Lite senare ses och hörs Hemvärnets Musikkår Eslöv promenera Stora Brogatan, även kallad Ströget, fram under det att de tutar i sina lurar. 



Där Stora Brogatan slutar ligger Knalletorget och här hölls en konsert. 

Vid Hötorget var det också konsert men med en mindre sättning. Enligt programmet är detta en sextett vid namn "I beredskap" men jag kan räkna till sju musikanter så det blir väl en septett. Ja, en av dem ser man bara mössan på men han fanns där.Musikerna ingår också i Hemvärnets Musikkår Göteborg.

På kvällen var det konsert i Stadsparken med gästspel också av Hemvärnets Musikkår Göteborg och operasångerskan Carolina Sandgren. Sedan blev det dans till musik från Borås-kåren och kvällen avslutades med ytterligare en konsert och ett fyrverkeri. Tyvärr hade vädret då blivit lite mindre inbjudande.

Arrangemanget torde återkomma. Missa det inte då. Det är faktiskt värt en extra resa till Borås.

Inga kommentarer: