måndag 20 augusti 2012

Varning för detta fordon på spåren


Se upp för det här fordonet! Det är  nämligen ett fordon som mäter upp järnvägsspåren och att de är i trafikabelt skick. När detta varit ute så är det inte ovanligt att det blir stopp i tågtrafiken. I går mätte den Uddevalla-Herrljunga och det blev stopp. I dag mätte den Borås-Herrljunga och det blev stopp.

Nu är det inte, som någon trodde på fullt allvar, den här maskinen som kör sönder spåren. Lika lite som det är Bilprovningen som förstör bilarna vid besiktningen så att de får körförbud. Det är alltså så att maskinen upptäcker att spåret är dåligt och det skall vi i och för sig vara tacksamma för att den gör. Ett par timmars trafikavbrott är bättre än en urspårning.

När ni ändå ser upp se upp för det här också. Det är en mätvagn och även den hittar stoppande fel på spåret när den är ute och mäter.



Men man kan ju ändå undra hur banan underhålls när den inte klarar en kontroll. Underhållet borde naturligtvis vara förebyggande så att det inte finns något att anmärka på mätresultaten. Allt annat indikerar att det finns en onödig risk att åka tåg.


Skärpning Trafikverket som har ansvaret för att spåren är i skick och det även om de använder underentreprenörer för att utföra jobbet.

Apropå mätvagnar:  Mätvagnen som används vid spårvägen i Göteborg utvecklades av en som hette Marit och mätvagnen har således fått namnet - Mäte-Marit. De är roliga de där göteborgarna!

Inga kommentarer: