söndag 19 augusti 2012

När Viskadalsbanan var avstängd

Som jag skrev häromdagen så har Viskadalsbanan varit avstängd i 25 dagar utan tidigare förvarning på grund av akuta slipersbyten. I morgon skall trafiken släppas på igen och inget annat har meddelats så det blir nog så. Jag var i förra inlägget mycket kritisk till Trafikverkets handläggning av hela detta ärende. I dag blir det lite mer positivt för nu kommer det bland annat handla om de hjältar som ryckte ut med kort varsel mitt i semestertid för att rädda upp situationen. Allt från banarbetare till busschaufförer.

Så här såg banan ut vid Ridhuset strax söder om Borås centrum lördagen den 4 augusti. Några sliprar har som synes redan hunnit bytas men titta gärna på dem som ligger kvar. De ser inte alltför fräscha ut.

Nya sliprar ligger vid Rydboholm i väntan på att placeras ut. Det är ett 15-tal av de 6 500 som totalt har bytts ut.

Och så ser de gamla ut som bytts ut vid Ridhuset.

En traktor håller på att jobba med slipersbytet på bron över gamla Varbergsvägen i Viskafors.

Slut på skiftet i Rydboholm. Klockan är 16.30 denna lördagseftermiddag och nu tar man ledigt för resten av dagen. Traktorn kommer snart att ta bort de små hjul den använder för att köra på spåret och fortsätter landsvägen mot Borås.


I onsdags, den 15 augusti, passade jag på att åka med ersättningsbussen till Varberg. Eftersom ingen säljer biljetter på bussen innebär och man inte heller kan stämpla in sina kort med reskonto innebär det att man i praktiken fick åka utan att betala.

En mycket trevlig bussförare tog emot och han kunde konstatera att det var närmare 40 resenärer med. Det var en modern turistbuss och det blev en behaglig resa i en bekväm buss. Det tog en timme och 42 minuter. Tåget skulle gått knappt en halvtimme fortare. Stämningen på bussen var bra och möjligen kunde man störas av ett par livliga barn, men föräldrarna hade bra bli på dem så det blev inget större problem.


Här har vi kommit fram till Varberg och de resenärer som har väskor och/eller barnvagnar med sig får hämta dem i bagageutrymmet.

De som bara åkte från Skene och stationerna däremellan och Varberg fick åka tåg. Tåget kunde dock inte invänta bussen från Borås eftersom det då skulle blivit ungefär en halvtimme sent. Det skulle i sin tur störa mötande tåg och snart skulle det blivit ett rejält kaos.


Här är ett par andra ersättningsbussar på Viskadalsbanan från andra tillfällen. Den första tagen i Borås och den andra i Varberg.


Klicka på valfri bild för att starta ett bildspel där bilderna blir lite större. 


Inga kommentarer: