måndag 21 januari 2013

Björnen Algot vakar över turistbyrån

Utställningen United Buddy Bears på Stora torget i Borås har nu dragit vidare ut i världen men en nalle blev kvar i stan. Det var den två meter höga som togs fram speciellt av konstnären Shai Dahan för Borås och som det redan från början var bestämt att han skulle bli kvar i stan. Björnen fick namnet Algot, och även om en okunnig programledare i Radio Sjuhärad inte visste varför, så förstod säkert alla boråsare vem som inspirerat till det. (Programledaren i fråga bor i Alingsås.) Jo, naturligtvis Algot Johansson. Knallen från Roasjö som grundade konfektionsföretaget Algots ("Säg, Algots det räcker") och om det var Per Albin Hansson som skapade folkhemmet så var det Algot som klädde det. (Vem som möblerade det får ni själva räkna ut.)

Ett bra namn på en Borås-björn alltså. Så här ser han ut. Kommer man inte att tänka på en dalahäst?


Men var skulle han stå? Jo, vid Resecentrum var väl lämpligt. I synnerhet nu när turistbyrån flyttat till en plats som turisterna hittar. Egentligen är det bottenvåningen i Sven Eriksongsgymnasiet, men detta ligger mittemot Resecentrum. Turistbyråns skyltfönster skymtar till höger i bilden.


Västtrafik har därmed också fått en som bevakar busshållplatsen. Ingen risk för bråk här framöver när två meter björn övervakar den.


Så effektiv bevakning har vi inte haft i Borås sedan polisen King-Kong patrullerade på gatorna. Fast han kanske var lite rörligare om än inte så mycket. Desto rappare var han i käften. Några kända King-Kong-citat:
- Jag tål inte folksamlingar. Skingra er. (Om två personer stod och pratade med varann.)
- Ska ni stå här så får ni flötta på er.

Det lär också ha varit King-Kong som tog hand om ett fyllo vid tandpetaren (egentligen Obelisken) på Yxhammarsgatan och släpade honom till Kungsgatan innan han grep honom. Det var alltså åt  fel håll gentemot polishuset, som då låg i Rådhuset vid Stora torget.Så kollegorna frågade honom varför han släpade honom dit:
- Det var med tanke på rapporten. Det är så svårt att stava till Yxhammarsgatan...


Inga kommentarer: