tisdag 1 januari 2013

Sicko och nyårssmällarna

Så  var det nyår och med det nyårssmällare och raketer. Detta är något som får många hundar (och katter) samt deras ägare att fasa. Tidningarna är fulla med goda råd som att man skall vänja hunden vid smällar men det tar lång tid och man borde ha börjat de övningarna i midsomras. Vem tänkte på det då? Sedan kan man ge djuret lugnande mediciner. Jo, det vore väl bra om det bara hjälpte. Eller också kan man ge sig ut på landet till en plats där ingen skjuter smällare och raketer. Jaha, hur många har tillgång till en sådan plats. Man kan ju knappast tälta vid den tiden på året.

Beaglen Sicko är en jakthund och borde inte vara skotträdd. Det är han inte heller när han är inomhus. Visst rycker han till när det smäller för nära utanför och han morrar och skäller. Men han blir inte rädd utan han tröstar sig med ett ben.

Utomhus är det dock värre. Inte så mycket smällarna som det fräsande som uppstår innan raketer avfyras. Det var således nästan omöjligt att få honom med på promenad i går. Men i går blev ju raketerna uppskjutna. Fast vädret var så dåligt med regn att många säkert sköt upp sitt fyrverkeri.

Sicko har för övrigt varit dålig ett par dagar och han har fått besöka farbror veterinären på Blå Stjärnan. Denne konstaterade infektion i halsen och feber varför det blev en penicillin-kur. Det tog dock bara ett par dagar så var det samma vilda hund som förut. Men nu äter han bara älgkött, för det fick han för att han överhuvudtaget skulle äta när han var som sjukast. Nåväl, min fars jaktlag hade jaktlycka i höstas så frysen är full av älgkött.

Till nästa nyår hoppas jag att nyårssmällare förbjuds och att fyrverkerier bara får ske under ordnade former. Är det att kräva för mycket att 100 000-tals husdjur skall slippa att plågas bara för att det finns folk som vill skjuta av sig händer och ögon?

2 kommentarer:

Janne Karlsson sa...

Varför ska 100 000-tals människor förbjudas att skicka upp fyrvarkerier bara för att några få människor envisas med att hålla djur i fångenskap?

Staffan Sävenfjord sa...

Ja, Janne, vad skall man svara på det. Jag brukar bara tycka synd om folk som har den inställningen. Till skillnad från djurägare tänker de bara på sig själva och sitt eget nöje.

För övrigt är det minst tio gånger så många som har husdjur som skjuter upp raketer. Lägger man därtill alla skador som raketerna förorsakar på människor och egendom så är valet inte svårt för mig i alla fall.