tisdag 29 januari 2013

Journalistik ohederlighet - eller ren och skär okunnighet

Farligt? 

Nästan ofarligt??

I dag skriver Svenska Dagbladet att SL:s lokalbanor som Roslagsbanan är farligare än busstrafiken. Artikeln är bland de värsta bottennapp jag sett i någon tidning. Inte nog med att man inte kan enas om hur många som omkommit på Roslagsbanan. I ingressen är det 29 personer på 10 år. I artikeln är det 20 personer på 20 år. Rätt skall vara 20 personer på 10 år. Om man räknar som Svenska Dagbladet vill säga.

När man läser detta tror man förstås att det är 20 passagerare på Roslagsbanan som omkommit. Så är det dock inte. Möjligen har någon av dem blivit påkörd när han eller hon varit på väg till eller från tåget. Men ingen ombord på tåget har omkommit. De flesta av de omkomna har blivit påkörda på vägövergångar i plan, antingen de omgett sig med ett ton plåt eller bara korsat den genom att nonchalera bommar och signaler.

Så jämför man med SL:s busstrafik. Inte där har heller någon dött ombord på bussen de senaste tio åren.Men cirka fem har omkommit i samband med trafikolyckor där buss varit inblandad. Dessa fakta tycker Svenska Dagbladet är ointressanta för läsarna. Man hänvisar till statistik från Transportstyrelsen, men det måste väl ha funnits någon som kunnat tolka den åt dem.

Konstigast av allt är dock att "Sveriges mest erfarna och kunniga journalist när det gäller bussnäring och kollektivtrafik" (enligt egen utsago) svalt detta med hull och hår på webbsidan Bussmagasinet och helt reservationslöst hänvisat till SvD:s artikel.


Edit 2 februari 2013 kl 08.55:
Uppföljare finns här.3 kommentarer:

Martin sa...

Media verkar ha fått kortslutning i den övre regionen efter olyckan i Saltsjöbaden. Nu är man på jakt efter att "bevisa" missförhållanden hos just SL. Tesen är satt och sedan är det bara att köra stenhårt. Det där med vederhäftighet passar inte in i en sådan verksamhet. Någonstans blir det tragikomiskt när Trafikverket, Transportstyrelsen och SJ helt plötsligt har blivit små gullungar som har ATC överallt och inga plankorsningar. Normalt sett brukar det vara ett helt annat ljud i skällan, men det passar väl inte i dramaturgin just nu.

Dock är det just detta som är lite skrämmande. Frågan jag ställt mig många gånger, är vad media skriver och rapporterar om sådant där man inte har lika god förmåga att granska innehållet kritiskt?

Gunnar F sa...

Tack, Staffan. Ja det är illa med Svd just nu på den här fronten. Undrar om du har rapporterat sakfelen till deras kvalitetsredaktör. Det påstås han vara tacksam om du gör. Ett annat bottennapp var artikeln om tvärbanan härom dagen där det stod i texten att det varit i genomsnitt 8 olyckor om året och jämt fördelade, när tabellen intill visar att de sjunkit drastiskt ned till 4 2012, medan snittet under alla år är 15.

Jonas H Svensson sa...

Media har får hjärnsläpp, det är inte klokt hur de uttrycker sig nu för tiden. Det blir bara mer och mer korkade rubriker och artiklar för varje år som går.