torsdag 27 juni 2013

Väldigt hyggligt, Swebus :-(


Parterna i busskonflikten har ännu ej börjat egentliga förhandlingar utan de bara "resonerar" med varann. Det är mycket som tyder på att strejken utvidgas nu på lördag. Då kommer bland annat alla Swebus expressbussar liksom Nettbuss Express och YBuss att drabbas och kan inte köra sina avgångar.

Nu är dock Swebus väldigt flotta och går ut med ett pressmeddelande att de "kostnadsfritt" löser in alla biljetter om kunden begär det. Ja, det är ju flott att Swebus gör vad de måste göra: kan en tjänst inte tillhandahållas på grund av strejk så kan man naturligtvis inte ta betalt för den.

Går man in på Swebus hemsida får man dock inget på första sidan veta om att företaget är starkt strejkhotat. I stället står det i en banner överst på sidan "Vår busstrafik påverkas för närvarande inte av busstrejken. Boka resa nu." Har Swebus glömt allt vad hederlighet heter?

Nettbuss Express däremot har tydlig information med en länk överst på hemsidan om vad som gäller från lördag om strejken bryter ut. Och självklart: de betalar tillbaka pengarna om strejken blir av. Det borde väl Swebus också göra och inte försöka låta flotta Viktor och tala om rätten att boka om samtliga biljetter. Rätten till fri ombokning gäller för övrigt bara för biljetter fram till den 18 augusti. Det kan ju finnas någon som vill åka just den här helgen och därför väljer tåget i stället och alltså inte behöver någon Swebus-biljett senare i sommar.

 Swebus är flotta och låter resenärerna boka om sina biljetter om de drabbas av busstrejken på lördag (om man skall tro det de själva skriver) ... 

... men Nettbuss Express är ännu flottare och låter dem lämna tillbaka sina biljetter och få tillbaka vad de betalat för dem.


Swebus pressmeddelande finns här
(Det var ganska jobbigt att hitta det på hemsidan.)

Nettbuss Express meddelande till allmänheten finns här
(Länken finns överst på deras hemsida.)Edit 27 juni klockan 21.11: 

Tyvärr får aldrig Swebus bevisa sin stora generositet för det har just meddelats att busskonflikten är över och allt återgår nu till det normala. Det innebär förstås också att de nya strejker som varslats till lördag inte kommer att bli av.

Jag är helt säker på att parterna läste denna blogg och blev så förbannade över Swebus "löfte" att de kom överens om att sluta fred. Och Swebus kom undan med blotta förskräckelsen. Men det gör inget: jag är så glad att busstrejken är över.Inga kommentarer: