torsdag 20 juni 2013

På en gammal bänk i parken vid Borås

Jag  råkade hitta lite Siw Malmkvist-låtar på Spotify och bland annat spelades då "På en gammal bänk". Många tycker att hon sjunger "På en gammal bänk i parken vid Borås". Det fick mig att tänka på den här bilden som jag tog i början av juli 1984, alltså för nästan 29 år sedan. Den föreställer nämligen tre personer just på en gammal bänk i Borås.


Vi diskuterade då om Siw verkligen sjöng om Borås och mannen i mitten borde ha kunnat ge besked men på just den frågan gick han bet. Han är nämligen en av Sveriges främsta experter på grammofonskivor och deras innehåll. Hans namn? Kjäll Fröderberg, känd från Sveriges Radios grammofonarkiv och som sidekick till Hasse Tellemar i "Ring så spelar vi". Mannen till vänster på bilden var då tekniker vid Sveriges Radio. I dag är han redaktör för Svenska Järnvägsklubbens tidning Tåg. Och om tågvärdinnan tillika dåvarande kollegan till höger kommer jag bara ihåg att hon kallades Lotte. Undrar vad det blev av henne.

Anledningen till detta celebra besök i Borås var att Riksradion på räls gästade staden. Det var en av dessa vansinniga idéer som jag fick SJ:s uppdrag att se till att de blev förverkligade. 1983 åkte vi i en specialinredd konferensvagn från Ystad till Haparanda, men det här året var det en kortare turné. Mycket jobb var det men det var väldigt kul och jag fick ju också möjlighet att följa med på delar av turnén och träffa några av mina radioidoler.

Nåväl, vad sjunger Siw Malmkvist egentligen. Jo, hon sjunger inte om Borås fast hon tillsammans med sin man Fredrik Olsson (känd skådespelare) har sommarställe bara ett par mil härifrån. Nej, texten börjar "På en gammal bänk i parken vid vår å där satt vi och vävde drömmar". Det finns de som säger att allt var bättre förr. Schlagertexterna var det i alla fall inte. Men de är heller inte bättre i dag.Edit 2013-06-22 kl 09.10:
Om du inte känner till låten så kan du lyssna på den här.
http://www.youtube.com/watch?v=dbIaa_5l8q4

Vid närmare eftertanke kan du lyssna på den där även om du känner till låten. I orginal heter den Un banc, un arbre, une rue och sjöngs av Sevèrine och vann Eurovisionsschlagerfestivalen 1971. Det var ju på den tiden som franskspråkiga låtar "alltid" vann.

Det finns också de som uppfattat Siwan som att hon sjöng att parken fanns vid Bordeaux. Men det är alltså lika fel.

Även Tova Carson har sjungit in låten. Den finns inte på Spotify så jag kan inte kolla vad hon sjunger men enligt uppgiften sjunger hon samma text.


PS. Magnus Uggla (och Olle Ljungström) lade inte urnan med sin far "borta vid bilen" utan "borta vid pilen". Ett pilträd alltså. DS.

PS2. Och Eros Ramazzotti sjunger inte "och olyckan kommer sen" utan "unica come sei" i "Piu Bella Cosa"

Inga kommentarer: