onsdag 5 mars 2014

Budapest 1992: Pionjärjärnvägen

År 1992 var jag i Budapest och besökte bland annat pionjärjärnvägen uppe på Budas kullar. Sådana anläggningar fanns på sin tid i många öststater och lever i viss mån kvar än i dag om än under något annat namn. 1992 hade muren fallit men det bästa från kommunisttiden (det var inte så mycket) behöll man. Bland annat denna järnväg i Budapest, som finns kvar än i dag men nu kallas Children's Railway, alltså Barnjärnvägen.

Idén är att barn i åldern 10-14 år skall få prova på livet vid järnvägen i lite större skala. Den säkerhetsrelaterade verksamheten som att köra tågen, vara tågklarerare eller tågbefälhavare sköts av vuxna. Men annan verksamhet som att sälja och klippa biljetter sköts av barn, som tar sin uppgift på stort allvar och också försetts med snygga uniformer.

För att komma till utgångsstationen vid Szécenyihegy får man först åka kuggstångsbana från Moszkva Tér.  En kuggstångsbana är som en vanlig järnväg men brantare och det finns därför en kuggstång mitt i banan som hjälper tågen att komma upp. Samt bromsar dem när de är på väg ner.


När man kommit fram till Szécenyihegy (kunde man inte gett det ett lättare namn? sättarens anm) är det inte långt att gå till pionjärjärnvägen från kuggstångsbanans station (bilden). 

Att man kommit rätt ser man på detta lok som nu har pensionerats. 

Snart kommer jag fram till själva järnvägen, där loket just håller på att kopplas till.

Och det bildas ett tåg med lok och två vagnar.

Så är det då dags för avgång på den lummiga banan. Spårvidden är bara 760 mm, alltså drygt en millimeter smalare än på de svenska smalspårsbanorna som var 891 mm. 

Utmed vägen vid Janoshegy har vi fin utsikt över dalgångarna. Långt nere där någonstans flyter Donau fram.

Vid Szépjuhásné blir det tågmöte. Order utväxlas och eftersom det är säkerhetsrelataret arbete utförs det av vuxna.

Det är bara 12 kilometer till ändstationen vid Hyvösvölgy men det går sakta och tar nästan en timme. Här kopplas loket ifrån och ställer sig i andra änden för att återvända till Sz.... Äsch, ni kommer väl ihåg vad den hette.

Hyvösvölgy är banans huvudstation och här finns ett gammalt ånglok utställt.

Slutligen några bilder på de barn som tjänstgjorde vid järnvägen vid mitt besök. Observera de perfekta honnörerna på några av bilderna.


Vill man inte åka med pionjärjärnvägen tillbaka kan man i stället som jag gjorde välja spårvagnen till centrala Budapest. Det går lite fortare.Mer om Children's Railway (på engelska) med öppettider och tidtabeller. Den trafikeras hela året men under september - april körs den inte på måndagar. Väl värd ett besök.

Större bilder? Klicka på mushjulet vettja.Inga kommentarer: