onsdag 26 mars 2014

En gammal bro som försvinner

I 80 år har den stått där, den vackra bågbron över Viskan på väg 1610 vid Rydboholm. Men på måndag, den 30 mars, kommer den att stängas och rivas. En ny bro kommer på plats i stället. En gång gick Varbergsvägen här, men den flyttades en bit österut för 28 år sedan. Strax söder om bron är det en skymd kurva och här har många backspeglar på tyngre fordon skattat åt förgängelsen vid möte. Min mamma brukade berätta om en bussförare som alltid tog den kurvan på fel sida av vägen och strax innan sa han till passagerarna:
- Nu får vi se om det kommer någon i kurvan i dag.
Lyckligtvis gjorde det aldrig det...

Samtidigt passar man också på att spränga så man får plats med en cykelbana utmed den smala och småkurviga vägen till Viskafors utmed Viskan, Stockaströmmen kallad och ett av Sveriges vackraste landsvägsavsnitt. Det blir avstängt i över ett år mellan Rydboholm och Viskafors och under tiden hänvisas bilisterna till andra vägar. Det finns också en mindre väg som kan användas lokalt Rydboholm-Viskafors av personbilar men inte av bussar eller lastbilar.

Bussarna kommer alltså att störas rejält och Västtrafik har fått lägga om linje 155, som är den som berörs mest. En ny linje - 156 - mellan Borås och Rydboholm införs och den vänder strax innan bron. Linje 155 kommer därför att få gå riksväg 41 mellan Borås och Viskafors och väl där gör den en rejäl slinga runt samhället innan den så småningom återgår till ordinarie linjesträckning. Det lär bli tio minuters mer bussresande för den som åker hela linjen. Jag tror inte alla uppskattar det lika mycket som jag kommer att göra... Men så behöver jag ju inte åka den varje dag.


 

1 kommentar:

Perra sa...

Håller med, det är en fantastiskt vacker väg, dessutom en trevlig motorcykelväg.