söndag 8 juni 2014

Skänninge Motormässa: veteranbilar och traktorcruising

Det är Lions i Skänninge som ordnar en motormässa på nationaldagen varje år. Ja, i varje fall för andra året. Den drar inte lika mycket folk som Skänninge marknad men ändå väldigt många. Skänninge är en liten stad, cirka 3 000 invånare, och numera inte ens egen kommun utan ingår i Mjölby kommun. För något år sedan återöppnades dock stadens järnvägsstation och det finns nu bra förbindelser med tåg till bland annat Linköping. Och även om själva Skänninge är litet så ligger det i ett tätbefolkat område.

I samband med motormässan ordnades traktorcruising genom staden. Ett 50-tal traktorer av olika årsmodeller - många äldre - körde genom staden ett par varv. Det var ett härligt buller från traktorerna. Först ut en gammal Munktell.


Och så ett par grållar. Eller Ferguson som de egentligen vill heta. Den första från 1950 och den andra från 1957.Sedan kom en Deutz, inte så vanligt som traktormärke i Sverige.


En Bolinder-Munktell från 1954.


Paraden svänger runt kyrkan och fortsätter ett varv till i stan.


Även ett tiotal veteranlastbilar visades upp vid kyrkan. Bland annat denna Scania-Vabis från 1967.

 

Och i parken vid stationen kunde man se många välskötta veteranpersonbilar. Till exempel en röd Volvo Amazon från 1964 ...


... eller en grön Saab 95 stationsvagn från 1975. 


Chevrolet Bel Air från 1957. Pontiac GTO från 1967. 


Ford Anglia från 1951. Det sades ju på sin tid att man kunde få en Ford i vilken färg man ville så länge man ville ha den i svart. Men det gick tydligen att få den i vinrött också. 


En och annan rullade också genom stan. T ex denna Citroën Berline 11 Sport från 1950.


Detta var ett litet bildsvep av allt som fanns att se. Det fanns mycket, mycket mer. 

Inga kommentarer: