onsdag 22 juli 2015

I dag för fyra år sedan

I dag för fyra år sedan lämnade 18-åriga Bano Rashid jordelivet. Bano var kurd och kom till Norge tillsammans med sin familj som liten. Hon bodde på Nesodden, en liten ö utanför Oslo. Mellan Nesodden och Oslo fick man åka färja, något som Bano gärna gjorde. Där hände det ibland att hon träffade lokala politiker och dem började hon gärna prata med. Bano var nämligen mycket politiskt intresserad och spåddes en lysande framtid inom Arbeiderpartiet. Kanske hon rentav så småningom skulle bli Norges första statsminister med invandrarbakgrund.

Trots att Bano höll fast vid sin kurdiska bakgrund var hon också noga med att visa att hon var norsk. Därför sparade hon ihop 10 000 norska kronor för att köpa en bunad, ett slags norsk folkdräkt. 

Hennes stora idol var Gro Harlem Brundtland. En dag hade hon kanske fyllt hennes skor, som man säger på norska när vi säger gått i någons fotspår. Men först visade Gro att hon fyllde Banos skor. Eller snarare stövlar. Gro besökte nämligen AUF:s sommarläger på Utøya ett par mil norr om Oslo denna dagen. Det regnade rejält och Gro hade inte skor som lämpade sig för att gå på de leriga stigarna i regnet.

Därför ropades det ut i tältlägret en fråga om någon hade ett par stövlar i storlek 38 att låna ut till Gro. Bano hörde detta och lånade med stolthet ut sina stövlar  till sin stora idol.  Och fick förstås också tillbaka dem, men hade inte mycket mer nytta av dem.

Ett par timmar senare kom nämligen Anders Behring Breivik till Utøya. Han hade bland annat tänkt skjuta Gro Harlem Brundtland men han blev försenad på grund av långa köer efter en trafikolycka så Gro hann lämna ön innan han kom.

Men det var inte bara Brundtland han tänkt döda utan så många som möjligt av de ungdomar som deltog i AUF:s (Arbeidernes ungdomsfylking) sommarläger på Utøya. Han lyckades skjuta 69 lägerdeltagare, bland dem Bano, och personal samt skada ett stort antal. Totalt skall det ha funnits 560 personer på ön.

Varför han gjorde detta? Ja, han vet väl knappt själv men han har inte ångrat sig. Han menade att det var nödvändigt för att visa hur illa det skulle gå för Norge om de fortsatte sin nuvarande politik. En tokig högerextremist? Javisst, men farlig. Mycket farlig därför att det finns fler sådana tokar och inte bara i Norge. Det finns också i Sverige. De kan inspireras av hans dåd.

Något att tänka på denna dag då det är fyra år sedan som massakern på Utøya och bombattentaten som Breivik utförde i regeringskvarteren i Oslo. Det värsta terrordåd som drabbat Norge sedan andra världskriget. Och det utfördes inte av någon utländsk terrororganisation utan av en man med helt norsk bakgrund.
 
Underlaget om Bano i detta inlägg är i första hand hämtat från boken "En av oss: en berättelse om Norge" av Åsne Seierstad. Den  boken rekommenderas till läsning. Vi får inte bara följa Breiviks uppväxt och hur han blev som han blev utan också några av lägerdeltagarnas. Bland dem Bano Rashids. 

Må inte Bano och hennes kamrater ha dött förgäves.


Inga kommentarer: