fredag 24 juli 2015

O-Ringen i BoråsDenna vecka pågår världens största orienteringstävling - O-Ringen - rum i och runt Borås. I dag den 24 juli är sista tävlingsdagen.

Cirka 25 000 besökare räknar man har kommit till Borås med anledning av tävlingarna. Det är alltså en jätteorganisation som ligger bakom för att få detta att fungera. Och man verkar ha lyckats.

En särskild stad i staden har byggts upp för ändamålet vid Nordskogen utmed riksväg 42. Till största delen består den av campingplatser. Orienterare är inga veklingar så många av dem bor i tält. Andra har tagit med sig husvagn eller husbil. Och ett 90-tal har tagit in på ett "tåghotell", alltså fem sovvagnar och en byffévagn som ställts upp på området.

Första dagens tävling var i söndags (19/7) och den ägde rum vid Ramslätt cirka två mil söder om Borås. Måndagens tävling ägde rum vid Givarp i närheten av Sexdrega. Tisdagen var i stort sett tävlingsfri medan onsdagens och torsdagens tävlingar ägde rum vid Kransmossen i tätortens utkant. Och i dag fredag är man nästan mitt i stan, nämligen på Borås Arena.

Husvagnarna var många och på den här bilden syns bara en liten del av husvagnscampingen. 


Det behövs ju också  lite sanitära anordningar om man skall campa. Så toalett- och duschvagnar hade ställts upp på ett par platser och där fanns också sopstationen.


De 90 tävlande som valde att inkvartera sig på tåget fick trångt i kupéerna men de slapp ju i alla fall att bli våta när det regnade. 

 

Tävlingarna medförde att vägtrafiken fick läggas om på många platser. Bland annat stängdes den nya förbifartsleden på väg 42 av för genomgående trafik eftersom den gick mitt genom O-Ringenstaden. Men även andra vägar fick stängas av.


För att de tävlande skulle komma ut till etapperna behövdes en stor organisation av bussar. På söndagen var det 48 bussar, på måndagen 56 och på torsdagen och fredagen 36. Därtill hade man två reservbussar till förfogande varje dag. Under fredagen behövdes inga bussar eftersom det är gång- eller cykelavstånd mellan O-Ringenstaden och Borås Arena.

Sohlberg Buss i Borås var sammanhållande för transporterna men de hade hyrt in många bussar från olika håll i landet. Sohlberg har avtal med O-Ringen att köra för dem i fem år. Första gången var förra året då tävlingarna var i Kristianstad.

För att organisera påstigningen hade denna plats i ordningsställts vid O-Ringenstaden. Där stannade tre bussar i taget och var femte minut avgick en ny busskolonn.  Funktionärer såg till att bussarnas sittplatser räckte till alla och att ingen buss gick tom så länge det fortfarande fanns väntande. 


Några bilder på busskolonnerna:

 
 
 
 

Bussarna varierade en del i standard. Hade man tur fick man åka i en lyxig turistbuss. 


Denna buss hade kommit längst ifrån för att köra under tävlingarna. Den ägs av Tonys Busstrafik i Gagnef i Dalarna.Vädret har varit bra för de tävlande. Förvisso lite regn men också en del sol. Det har inte varit för varmt. När man springer i skogen med karta och kompass vill man knappast ha 30 graders sommarvärme.

Nästa år äger O-Ringen rum i Sälen.


Bilderna blir som vanligt större om du klickar på dem med mushjulet.

Inga kommentarer: