söndag 13 september 2015

No Limit 2015 - ny gatufestival i Borås

I Borås var det No Limit-festival 3 - 6 september. Eller gatukonstfestival om man så vill. Det är alltså etablerade konstnärer som får i uppdrag att dekorera ett antal väggar i staden med målningar. Givetvis har man haft fastighetsägarnas medgivande till detta och även samhällsbyggnadsnämndens tillstånd. Detta tillstånd skall sträcka sig i fem år enligt uppgift och samtidigt har också tillståndet för de verk som kom till stånd under No Limit 2014 fått förlängt till 2017, det vill säga över nästa No Limit-festival.

Festivalen skall fortsättningsvis hållas vartannat år och varvas med Skulpturbiennalen. Anledningen är att det är för mycket jobb att få festivalen i hamn för att man skall orka med det varje år.

Till årets festival har tagits fram en utmärkt karta, som finns att få t ex på Turistbyrån vid Resecentrum eller i Orangeriet i Stadsparken. Den finns också som pdf på nätet.

Med den kartan i handen gav jag mig ut på stan måndagen den 7 september, alltså dagen efter själva festivalen var avslutad och konstverken skulle vara på plats. Det kraftiga regnet främst under lördagen ställde dock till det för konstnärerna, varför några av dem blev lite försenade och det sista arbetet på målningarna gjordes under min förmiddagspromenad.

På Viskastrandsgatan hittade jag denna väggmålning av Pichiavo från Valencia i Spanien. Tyvärr är väggen lite inklämd mot Textile Fashions Centers lokaler varför den blev svår att ge rättvisa genom ett foto.


Ett stenkast därifrån finns Högskolan och på en av dess väggar har Daleast gjort en flerdimensionell målning av en falk. Konstnären kommer från Wuhan i Kina men bor i dag i Kapstaden i Sydafrika. Ett fantastiskt konstverk som snabbt blev boråsarnas favorit.


På Nybrogatan kan man se denna färgglada målning av Dulk eller Antonia Segura Donat som han egentligen heter. Även han kommer från Valencia.


På Torggatan mitt emot gamla posthuset har Logan Hicks från New York prytt en vägg med en fotorealistisk stencilmålning. Om hur han går till väga kan läsas mer här


Konstnären David Zinn från Ann Arbor i Michigan hade flera konstverk utplacerade. Han målar på plattor på torg och andra öppna platser. Det är alltså inga stora konstverk (till ytan) och därför svåra att hitta. På Stora torget var det dock ordentligt skyltat.Joe Iurato från New Jersey gillar också att skoja med oss. Han gör små figurer av papper och sprayfärg för att skapa liksom en tredimensionell bild. Dessa är bara någon decimeter höga och inte så lätta att hitta. Men jag hittade en på Hötorget.


Där Stora Brogatan och Kungsgatan möts höll Inti från Valparaiso på med de sista detaljerna på sitt verk. Inti har hållit på med gatukonst sedan han var 15 år. I dag är han 33 år.


I kvarteret intill - på Lilla Brogatan - har Curiot från Mexiko just blivit färdig med sitt verk.


På väggen till Borås Tidnings hus vid Allégatan i Borås lägger Tristan Eaton från Los Angeles de sista färgerna på sitt verk. Detta är nog det konstverk som kommer att synas mest eftersom det syns från riksväg 40, som passerar mitt genom staden. Man får också en bra bild av det från Pinocchio-statyn.


Inne i Orangeriet i Stadsparken hittade jag denna skulptur av Laurence Vallières från Quebec. Hon är 29 år och återanvänder kartong som slängts. På så sätt fick hon fram denna fina schimpans. Verket skall enligt uppgift nu vara flyttat till Textile Fashion Center. Och om det är gatukonst fast det står inomhus kanske kan diskuteras, men huvudsakligen är väl att den är lättillgänglig och kan ses utan kostnad.


Därmed hade mitt dåliga knä fått nog och jag väntade till onsdagen med resten. Under Stadsbron (alltså Lilla Brogatan) finns denna målning av Joe Iurato, alltså han som också gjorde den lilla gubben på Hötorget. Med sin speciella teknik har han målat en man som fiskar. Detta får nog bli min favorit.


På Sandwalls plats skulle enligt kartan David Zinn ha ännu ett av sina små verk på en platta i beläggningen. Efter mycket om och men hittade jag den utanför Mustaschen (ja, det är en frisersalong).Nu återstod bara ett gatukonstverk från årets festival. Detta skulle ligga på Elinedalsgatan, något utanför centrum. Därför hade vägvisare ritats på Mariedalsgatans trottoar. Konstnärens namn är obekant för mig.


Och efter att trots det gått fel så hittade jag till sist såväl konstnären Robert Proch, som just var på väg därifrån efter att ha avslutat verket, och hans målning. Han kommer från Poznan i Polen och är utbildad konstnär vid Academy of Fine Arts i hemstaden.


Slutligen en målning som gjordes för mer än ett år sedan av Shai Dahan. Han bor i Borås och är festivalens initiativtagare med den fina titeln curator. Han älskar måla hästar och den här hittar vi vid Pulsen på Nils Jakobsonsgatan precis till höger om motorvägen. Den får vara med eftersom jag inte visat den tidigare.


Det var årets No Limit. Passa gärna på att besöka Borås för att titta på den. Man klarar sig utmärkt med kartan jag berättade om i början. Men man kan också gå på guidade vandringar lördagar under september och oktober. De startar vid Textile Fashion Center klockan 11.00 och 15.00. Ingen föranmälan krävs. Guidningen sker på svenska.

Helt klart har Borås blivit en gladare stad genom årets gatukonst. 

Konstverken kommer mer till sin rätt om du klickar på dem med mushjulet så att bilden blir större.
Fram till och med oktober månads slut, erbjuds två guidade visningar varje lördag med start från Textile Fashion Center, kl. 11 och kl. 15. Guidningarna hålls på svenska, är kostnadsfria och kräver ingen föranmälan. - See more at: http://nolimitboras.com/?p=546#sthash.ABOFvErf.dpuf
Fram till och med oktober månads slut, erbjuds två guidade visningar varje lördag med start från Textile Fashion Center, kl. 11 och kl. 15. Guidningarna hålls på svenska, är kostnadsfria och kräver ingen föranmälan. - See more at: http://nolimitboras.com/?p=546#sthash.ABOFvErf.dpuf
Fram till och med oktober månads slut, erbjuds två guidade visningar varje lördag med start från Textile Fashion Center, kl. 11 och kl. 15. Guidningarna hålls på svenska, är kostnadsfria och kräver ingen föranmälan. - See more at: http://nolimitboras.com/?p=546#sthash.ABOFvErf.dpuf

Inga kommentarer: