söndag 16 november 2008

Bandkamp

Jag står för vad jag gör. Men jag har i det längsta inte velat komma ut med att jag följer Dansbandskampen i TV. Eller dassbandskampen har det väl mest varit hittills. Nästan enda ljuspunkten har varit Lidköpings-bandet Scotts. Fram till i går vill säga. Då hände något. Ett band från Skåne, CC & Lee, gjorde ett fantastiskt framträdande med Dolly Parton-låten "I will always love you". Det var inte bara Anna Mourou i juryn som gick gåshud av den, det gjorde jag också. Som nästa nummer fick de "Leende guldbruna ögon". Antagligen den näst besvärligaste låten av alla som fanns på listan som det lottades från. Men CC & Lee gjorde en version tio gånger bättre än Vikingarnas (nåja, det var väl inte så svårt) och fem gånger bättre än Sven Ingvars. Och hundra gånger bättre än Lennartz i TV-serien. Gåshuden kom tillbaka. Juryn lovprisade dem och själv skrek jag hurra. Dels för att det var ett bra band, men också för att vi äntligen skulle bli av med supertöntarna Larz Kristerz från Älvdalen.

Larz Kristerz gjorde ett hyfsat förstaframträdande med Magnus Ugglas "Kung för en dag" men sedan utförde de något som närmast kan betecknas som våldtäkt på Friends-låten "Lyssna till ditt hjärta". Juryn sågade dem också mer än tydligt. Äntligen är vi av med dem, tänkte jag. Så kom då röstresultatet. Scotts blev kvar (helt rättvist, de är bra). Och Larz Kristerz. Det var nära att TV-n åkte ut genom fönstret.

TV4:s "Fredag hela veckan" gjorde en lysande parodi på Dansbandskampen i fredags med en Peter Settman som om möjligt skrattade mer hysteriskt än i verkligheten. Och med en Anna Mourou som hade en om möjligt större hårbuske än i verkligheten. Samt med en Thomas Deutgen som såg nästan lika uttråkad ut som i verkligheten. Sedan trodde man ju att "Peter Settmans" (alltså Peter Magnussons) oblyga raggningsförsök och promenad ut till ett lite mer intimt rum med en av damerna i publiken var ett rent påhitt. Men verkligheten överträffar ofta dikten: Anna Mourou gjorde ett oblygt försök i direktsändningen att få Henrik i Scotts till samma sak. Låter kanske som kul TV men kameran visade alltså bara själva raggningsförsöken och inte något mer.

I TV4-programmet fanns också några kul övertexter. Till exempel "Det går inte att rösta på Scotts och Larz Kristerz för de vinner alltid ändå." Eller "Som vanligt har vi osynk på ljudet. Men vi gör inget åt det för vi har inte en aning om vad vi skall göra."

Jag skrev att CC & Lee fick den näst besvärligaste låten. Vilken är den besvärligaste. Jo, den som Nizeguys från Falkenberg fick: "Tre gringos". Att försöka göra något bra av en låt som saknar melodi gick förstås inte, och Nizeguys blev därmed chanslösa trots att de bestod av fyra tvålfagra grabbar.

SVT-tittare: hur kunde ni rösta ut CC & Lee?

Inga kommentarer: