tisdag 4 november 2008

Jag har läsare också i Japan


Jag såg att min gamle vän Yaichi Hochini i Tokyo kommenterat inlägget om resan till Harz. Kul att höra från dig! Yaichi skriver som synes på svenska, vilket imponerar stort på mig. Jag kan knappast ett enda ord på japanska. Jag vet inte vad nej heter, inte ja heller. Inte ens tack så jag kan tacka Yaichi på hans eget språk.

Yaichi frågar om det är ånglok i alla tåg till och från Brocken. Svaret är ja. Ångloken fortsätter också i de tåg som går från Brocken till Nordhausen och tvärtom. Alla de nämnda tågen i Drei Annen Hohne var alltså dragna av ånglok. Banan har 25 ånglok, varav 3 är mer än 100 år gamla. De som används normalt i drift är från mitten av 1950-talet.

När jag var i det här området 1992 var så gott som alla tågen ångloksdragna men numera är dieselmotorvagnar av den typ som syns ovan vanligast på Harzer Schmalspur-Bahnens båda linjer som inte berör Brocken, alltså Quedlinburg-Alexisbad-Harzgerode/Stiege-Hasselfelde/Eisfelder Talmühle och Drei Annen Hohne-Benneckenstein-Eisfelder Talmühle-Ilfeld-Nordhausen.

Mer om HSB finns här http://www.hsb-wr.de/ och där kan man också hitta tidtabeller och en linjekarta.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Yaichi Hoshino sa från Japan...
Ja, noterade meddelande om HSB banan. Jag är förvånade av såna många ånglok ännu i trafikoperation idag. Banan har ju flera materiel: 25 ånglok, 16 diesellok och 10 motorvagnar, enligt HSB:s hemsida du tipsat.
Alla fordon arbetar faktiskt i vardags trafik. Aldrig skulle jag säga nostalgiska leksaken för ångloken, loken operers aktuella alltmer.
Klick på rubriksbild, och så blir bilden ännu större tills att uppvisas motorvagnens vacker vagnfasad med större hyttfönsterruta. Jag alskar denna motorvagn så väl som vteran vagnar.
Tack ska du ha... Yaichi

Anonym sa...

Hej Staffan.

Jättekul att läsa din blogg med din härliga humor och sinne för fakta.

Som flitig japanresenär ända sedan 1975, då Rakel o jag reste Transsibiriska med det härliga tågmästargänget, kan jag meddela att tack heter arrigato, tack så mycket = domo arrigato, ja = hai. Nej har de inget ord för, så oartig att man säger "nej" är man inte i Japan.

Här i Bangkok är det +28 nu mitt i natten i mörkaste december. Saknade dig på senaste träffen. Hoppas att mitt julkort kommit fram om du bor kvar på den adress som finns i mitt register.

Jag fortsätter gärna läsa din blogg med oregelbundna mellanrum.

God Jul igen

Leo

Staffan Sävenfjord sa...

Jag har tydligen också läsare i Thailand, nämligen min gamle vän och kollega Leo. Kul att höra från dig och visst fick jag ditt julkort också.
Senaste träffen = senaste träffen för gamla TR-anställda. Jag var i Provence när den ägde rum, och det berättar jag om i den artikelserie här på bloggen som jag påbörjat men ännu inte avslutat.