lördag 29 november 2008

Lördagskväll

Ännu en vecka har snart gått från vår tid och på måndag är det december. Då kan man öppna den första luckan i adventskalendern. Min mamma brukade berätta att när jag var liten kunde jag inte sova på natten för jag var så spänd på vad det skulle vara i första luckan i adventskalendern. Själv hade jag bara en, men min kusin hade fyra. Oj vad jag var avundsjuk på honom. Dessutom tjuvtittade han. Det skulle jag aldrig göra. Nja, men bara lite då. Absolut inte öppna hela luckan. Den kunde ju lossna så att det märktes att man tjuvtittat. Ungefär samma stämning känner jag nu: jag köpte nämligen en schnaps-kalender hos Fleggaard i Burg när vi åkte ner till Harz. Två centiliter snaps varje dag. Får väl öppna den på morgonen och lägga den på kyl till kvällen... Undrar vilken sort det är första dagen: Løitens, Aalborg jubileum, O P Andersson, Bäska droppar, Renat?

Annars har den veckan varit mycket lugn. Förutom den sedvanliga hundpromenaden efter lunch varje dag tillsammans med min far och beaglarna August och Pajo har jag knappt varit utanför dörren. Jo, jag var och handlade i torsdags och så var jag på Posten och hämtade ett stort brev samma dags eftermiddag. Posten, varför skrev jag det. Det är ju länge sedan man slutade hämta brev och paket där. Jag menar förstås ICA Maxi. Vad brevet innehöll: jo, en ny jacka från Tågkompaniet med företagsloggan i så liten text att man med gott samvete kan använda den även privat. Så nu får den gula jackan vila ibland.

I går började Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg med en ny serie av På spåret. Det var ett bra premiäravsnitt med duktiga tävlande. Ibland är de tävlande så okunniga att man blir irriterad, men inte så i går. De där utländska resorna är svåra att känna igen, så de tävlande hann före mig med såväl Wellington som Valetta. Däremot såg jag ganska snabbt att den sista resan startade från Stenungsund men vilket var målet? Peter Apelgren hann före så jag kunde bara bekräfta att det var Fjällbacka. IB tydde ju på Ingrid Bergman, som står staty på torget i Fjällbacka.

I kväll var Dansbandskampen inställd. Lika bra det. Ersättare var lilla melodifestivalen men den tittade jag inte på. Såg i stället en inspelning av Höök. Det är en utmärkt kriminalserie som tilldrar sig i Luleå. Norrländskt tempo över hela handlingen och det gör att till och med jag kan hänga med. Såg också Tack gode gud i TV4 med Adam Alsing som programledare. Jag vet inte om han var på dåligt humör i kväll men han skrattade i alla fall inte lika hysteriskt som i början av serien åt precis allting. Kvällens lag hade toppar som Soran Ismail och Helge Skoog. Den senare borgmästareson från Borås. Så fanns där en nolla som hette Erik Ekstrand, tydligen med meriter som programledare i radions P3, Kanal 5 och TV6. Gissa vem som vann? Jo, Erik Ekstrand. Kul idé med ett program där den som gör den sämsta prestationen vinner. Påminner mig om något avsnitt i Sunes jul där det var en look-a-like-tävling om vem som var mest lik Christer Ulfbåge. En av de tävlande var Christer Ulfbåge. Han kom sist.

I fredags drabbades Borås av underkylt regn och halka. Det kom inte som en överraskning eftersom SMHI varnat för det hela torsdagseftermiddagen och -kvällen. Så alla var väl förberedda. Alla utom Gatukontoret som skulle varit ute och sandat. Salta får man ju inte göra i Borås annat än om det behövs, eller hur det nu formuleras. Nåväl, Gatukontoret löste dilemmat genom att spå vädret i kaffesump tycktes det och hade ingen aaaaning om att det skulle bli så halt. Och dilemmat med om man skulle salta löstes med att struntade i all halkbekämpning.

Följden blev alltså att all busstrafik i Borås stod stilla i två timmar mitt under morgonrusningen. På Borås Tidnings webbsida kom 73 kommentarer om detta tilltag. Många förstod men det fanns också några bortskämda typer som tyckte att bussarna skulle gått som vanligt. Rekordet togs väl av det exemplar av homo sapiens som hade stått i en timme vid Södra torget och väntat på en buss som kunde ta honom Resecentrum. Gångavståndet mellan dessa båda platser är drygt fem minuter och mesta delen av promenaden går på trottoarer med värmeslingor så halkan borde inte varit något besvär. Påminner lite om den gamla Norge-historien: Det var strömavbrott i Oslo i går och folk blev stående i rulltrapporna i flera timmar.

Inga kommentarer: