tisdag 29 maj 2012

Läraren som utsatte sina elever för livsfara

Jag läste på ett debattforum på nätet om en lokförare som var nästan framme med sitt tåg från Göteborg till Vänersborg. Precis innan stationen finns en rörlig järnvägsbro och föraren råkade se att det rörde sig folk där. Han körde därför försiktigt fram och såg att bron var full av skolungdomar som stod där och metade i sällskap med sin lärare. Föraren lyckades stanna tåget och gick fram och frågade läraren vad de höll på med och om han inte insåg faran. Läraren svarade uppkäftigt att det inte fanns några skyltar som förbjöd dem att vistas där.

Nej, det finns inte skyltar överallt där man inte får vistas ens i vårt överbeskyddade samhälle. En del är det tänkt att man skall inse själv och saknar man den förmågan kan man slå upp i lagboken. Där står det att järnvägens område inte får beträdas av obehöriga utan tillstånd förutom vid tydligt markerade övergångar. Ingen lärare skulle ju komma på idén att placera sin klass mitt på en motorväg för att undersöka sprickor i asfalten. Hoppas jag i alla fall.

Den här gången gick det bra tack vare en uppmärksam lokförare och tack vare att tåget närmade sig stationen och inte körde så fort. Ett tåg behöver lång stoppsträcka även vid låg fart och det hade kunnat blivit en fruktansvärd massaker.

Detta alltså på grund av en lärare som visat sig uppenbart olämplig för sitt yrke. Jag kan bara hoppas att han får sparken. Händelsen är polisanmäld så vi får väl se vad domstolen säger.

Jag har tipsat lokaltidningen och hoppas att föräldrarna på så sätt får veta vad som hänt och lämnar in en välförtjänt protest.

Även Ulf Nyström på Göteborgs-Posten har på sin Trafikbloggen  uppmärksammat händelsen. Det är hårda ord men väl förtjänta. Däremot har lokaltidningen fortfarande när klockan närmar sig 22.00 inte uppmärksammat händelsen på sin nätutgåva. Det kanske kommer i papperstidningen i morgon för det kan väl inte vara så att den inte vågar stöta sig med skolans lärarkår. Jag tror att en och annan förälder gärna vill veta vilka risker deras barn utsätts för i skolan på grund av olämpliga lärare.


Edit onsdag den 30 maj kl 08.30:
Jag såg på nätet att det föreslogs att lärarens hjärna borde undersökas. Ingen dum idé men i så fall vore det väl bäst att gå in via urinröret för att nå den.

Här finns två bilder på bron där man kan se hur lite plats det blir över om man tänker till ett tåg som sticker ut en dryg meter räknat från respektive skena. Som jämförelse kan nämnas att spåret är 1,435 meter brett. Eftersom prio ett torde vara att rädda metspöt när man ser tåget blir det ännu farligare. Man hinner helt enkelt inte undan.









Inga kommentarer: