torsdag 24 maj 2012

Proportioner

Dalarnas Tidningar har tagit i med storsläggan eftersom åtta tågresenärer inte hann av tåget i Falun i går kväll.
Fångar?

Tåget gjorde ett två minuter långt uppehåll i Falun och det fanns alltså gott om tid för resenärerna att hinna stiga av. Det gick tre minuter sent vid avgång från Falun. Nu var det dock någon som krånglade med väskorna och hindrade de andra att komma av. Upplysningsvis kan nämnas att ett Regina-tåg i sådant fall har andra dörrar man kan välja på om man nu inte kan vederbörande väskkrånglare att lämna plats så att någon kan gå fram och hålla upp dörren. I vestibulen finns också en knapp som man kan trycka på för att komma i kontakt med lokföraren.

Nu var det dock ingen resande som tänkte på deras eget ansvar. Bland de resande fanns fotografen och journalisten Thomas Fahlander. Han blev tydligen svårt chockad av händelsen. Hur kan man annars förklara hans uttalanden om att tågpersonalen borde ha räknat antalet avstigande eller - ännu värre - att man kände sig som på Titanic. Och sådant dravel tar DT:s reporter Peter Olofsson in urskillningslöst. Kan det möjligen bero på att Fahlanders fru jobbar på - ja just det - DT:s redaktion?

Fahlander anar affär. I Hofors ställer han upp gruppen som missat avstigning för fotografering med risk för att de skall missa återresan till Falun också. Jag antar att han inte ställt bilden till tidningens förfogande gratis. Det är inte sådant han gjort sig känd för precis.
http://www.dalademokraten.se/Falun/2012/03/01/Trafikverket-vs-Fahlander-/


Missa inte kommentarerna till artikeln!



Edit den 24 maj klockan 19.45: 
Händelsen har nu också uppmärksammats av den här bloggen http://lokaltidningsbesvikelse.blogspot.se/
Det är ungefär det värsta som kan drabba en journalist att hamna där. Möjligen är det värre att hamna under Pressgrannar i Grönköpings Veckoblad.


Edit nr 2 den 25 maj klockan 22.20:
DT har nu tagit bort alla kommentarerna. Från att ha gjort bort sig med en löjlig artikel om en struntsak har man nu gått till att uppträda verkligen illa. Men det blev väl för mycket med en massa läsare som kritiserade artikeln och tog Tågkompaniet i försvar.

Bland de borttagna kommentarerna fanns en från Fahlander där han på ett överlägset sätt förklarade att läsarna borde förstått att han skämtade när han jämförde med Titanic. Jag hade bara förstått att Fahlander är utrustad med ett sällsynt dåligt omdöme. Men nu har jag också förstått att han har ett sällsynt dåligt skämtlynne.

Kommentarer kan dock läsas på Dagens lokaltidningsbesvikelse. Där har också Fahlander försökt försvara sig. Nu var det självironi. Han måste alltså mena att först säger man något riktigt dumt så att man kan skoja med sig själv för det man har sagt.












2 kommentarer:

Lokforaren sa...

Bra skrivet, mitt i prick! Kunde inte sagt det bättre själv...

Anonym sa...

Jag kan tycka det är ett samhällsproblem att journalister missbrukar sin makt på detta sätt.