söndag 5 oktober 2008

Resan till Provence, del 1

Som jag redan har berättat har jag varit på bussresa till Provence. Resan var arrangerad av Resemakarn i Vänersborg. Vi var 18 stycken som åkte med Sveriges finaste buss för bussresor, nämligen denna Setra S417HDH som ägs av Srömstad-Tanums Buss. Den här bussen utmärker sig genom att den har breda fåtöljer i stället för vanliga busstolar. Dessa står tre i bredd. Det blir alltså gott om utrymme för såväl bak som ben. Så innehåller bussen också bara 35 sittplatser mot normalt närmare 60 för en buss av den här storleken. Vid mittdörren finns ett rejält pentry, där kaffet lagas i perkulator och kanelbullarna kan värmas i micro- eller varmluftsugn. En mycket bra idé för oss som inte i första hand vill åka billigt alltså utan med hög kvalitet.


Jag går ombord på bussen i Göteborg, och avgången därifrån är satt till klockan 07.30 vid bussparkeringen intill Shell-macken vid Nils Ericsonsterminalen. Så det har blivit en tidig tågresa från Borås. Vi är sex stycken som samlats i god tid den småkyliga morgonen och lite blygt presenterar oss för varann. Några minuter före utsatt avgångstid kommer bussen. Vi kan förenas med våra medresenärer som har varit med från Vänersborg och Trollhättan. Alla har bokade platser så även vi som kommer på sist kan alltså få bra plats. Själv sitter jag i ett singelsäte på andra raden.

Vid Nya Björkäng utanför Varberg blir det rast och här stiftar vi också bekantskap med vår förare Örjan Danielsson och reseledare Lena Persson, som skall vara med oss hela resan, även på flygresan hem. Klockan 09.15 fortsätter vi söderut och strax före 11.00 svänger Örjan in på färjeterminalen i Helsingborg, där Scandline-färjan Tycho Brahe väntar på oss och för oss till Helsingør och Danmark.

Sedan är det den trista körningen genom Danmark innan vi når Rødby alldeles lagom för att missa en färja till Puttgarden. Men vi behöver bara vänta en halvtimme innan vi kan rulla ombord på den danska Prinsesse Benedicte. Klockan är nu 14.20 och lite sent för lunch kanske, men ändå blev det en utmärkt pepparstek i den förnäma restaurangen Steak & Seafood med bra utsikt framåt. Puttgarden dyker upp i dimman. Det är rätt trist väder den här första dagen.

Tyska motorvägar är inte mycket att berätta om. GPS-en, som vi alla kan ta del av tack vare bussens monitorer, varnar för kö utanför Hamburg och så blir det också. Vi tappar väl en halvtimme på stillastående eller krypkörning innan vi rastar invid motorvägen och får stifta bekantskap med vad busskaféet kan erbjuda. Förutom kaffe och bullar finns det också Irish coffee, något som snabbt blir mycket populärt.

Strax före klockan 21.oo kommer vi till Göttingen där vi kan ta in på vårt hotell Clarion Parkhotel en bit utanför centrum. Snabbt upp på rummen, som håller hög standard, och vaska av sig lite lätt innan det blir sen middag i restaurangen. Kycklingfilé och brylépudding. Smakar gott men det är lite för sent kanske för att den rätta aptiten skall infinna sig.

Vid hotellet finns också en buss från Småland. De har vari i Ligurien, dit vi också skall komma på resans sista dag.

I nästa avsnitt kommer vi till Alsace...

(Klicka på bilderna om du vill ha dem större)

Inga kommentarer: