måndag 6 oktober 2008

Resan till Provence, del 2

Efter frukost - förnämlig sådan men jag kunde inte hitta champagnen som reseledaren sa kunde finnas på tyska frukostbord - fortsätter vi söderut och kommer till det kuperade landskapet som går under namnet Kassel-backarna. Här börjar Tyskland bli vackert, men tyvärr: det regnar och är disigt så vi ser inte så mycket. Dock kan Lena berätta att bara vi kommer till Frankrike så skall solen komma fram. Och hon får rätt. Efter ett par timmars resa tar vi en rast vid Reinhardshan och det blir dags för fika vid bussen. Örjan har värmt bullar i ugnen och bjuder runt fatet. Betala får vi göra när vi kommit in i bussen igen.
Tidig eftermiddag lämnar vi Tyskland och kommer in i Frankrike vid Kehl och kör strax utanför Strasbourg och vidare genom Alsace. Strax innan Colmar viker Örjan av på mindre vägar och vi kör genom marker som är fulla med vinrankor. På sina håll pågår skördearbetet för fullt även om det mesta redan har skördats. Vi skriver ju ändå 23 september. Vårt mål är den lilla byn Bennwihr och Bestheim (de tyska namnen lever kvar här men uttalas på franska). Här blir det vinprovning. Vi får prova fyra Alsace-viner. Först en sekt, alltså ett mousserande vin. Så blir det tre sorters vita viner, som blir bättre och bättre för varje glas. Det blir också tillfälle till inköp, så till nyår blir det sekt från Alsace i stället för champagne. Jag köpte också en Gewurtztraminer. Flygresan hem begränsade tyvärr inköpsmängden.
Bennwihr är en liten by, som lever på sin vintillverkning precis som alla andra byar i Alsace.
Efter avslutad vinprovning åker vi vidare mot kvällens etappmål, Mulhouse.

Fortsättning följer...

Klicka på bilderna om du vill ha dem större.

Ett meddelande till mina medresenärer: Nils låter hälsa att han blivit lite fördröjd med att lägga ut bilder från resan men han räknar med att göra det under veckan. Jag återkommer med en länk.

Inga kommentarer: