Här i landet finns stora bussbolag. Och det finns små bussbolag. Till de senare hör Olssons Busstrafik i Vittskövle, som i dag ägs av tredje generationen Olsson: bröderna Stefan och Mats. De har fem bussar, varav två turistbussar och tre bussar som går i linjetrafik för Skånetrafiken. Åt dem kör de linjen Vittskövle-Kristianstad och det har de gjort sedan 1923. De lär därmed vara det bussbolag i landet som kört samma linje oavbrutet längst tid.
Jag var med i Vittskövle när de firade sitt 85-årsjubileum i februari år 2008. Där var också representanter för Skånetrafiken med, bland annat deras trafikdirektör Magnus Hedin. De sade bara vackra ord om sin minsta entreprenör, som dessutom det året hade vunnit kundundersökningen om bästa företag. Det har de för övrigt gjort alla andra år också.
Genom att man haft ett speciellt trafikområde, Everöd, för två bussar har Olssons kunnat vara med bland de stora drakarna. Men nu tycks det snart vara slut. Skånetrafiken har nämligen bestämt att ett bussbolag skall ha en viss minsta omsättning för att få lämna anbud när trafiken handlas upp. Det verkar vara ett slag riktat direkt mot Olssons Busstrafik. De andra som i dag kör för Skånetrafiken är stora bussbolag som lätt lär klara det kravet. Varför sätter Skånetrafiken käppar i hjulet för det bästa bussbolaget? Det spelar ju inte någon roll för resenärerna om bussbolaget som kör är stort eller litet. Bara bussen kommer som den skall. Och det gör den på linje 553.
Det är bara att hoppas att Skånetrafiken ändrar sig. Olssons får problem ändå i den nya upphandlingen eftersom det kommer att krävas att bussarna drivs med biogas. Och det ställer till problem med tankningen. Dieselpump kan man ha på garagegården i Vittskövle men knappast en biogasanläggning. Bussarna får alltså tankas någon annanstans. Inte ett oöverstigligt problem men det innebär ökade kostnader.
Hjälp mig med att hålla tummarna så att Olssons får chans att behålla sin linjetrafik. Eller åtminstone får en chans att vara med och försvara den.
Skånetrafikens Maria Holmgren och Magnus Hedin pratar med Mats Olsson ( i mitten), delägare till Olssons Buss.
85-årsjubileum i Vittskövle bygdegård där bland annat Lars och Barbro (hon känd från Göingeflickorna) spelade och sjöng. Det var både företaget och linjetrafiken som kunde fira 85 år. Dessutom fyllde Stefan Olsson 51 år den dagen. Frågan är om det blir något 90-årsjubileum för linjetrafiken.
Bröderna Mats och Stefan Olsson är också kända från TV, närmare bestämt Ullareds-serien i Kanal 5. Här syns de i mitten av bilden och flankerar en annan skicklig entreprenör, Gekås vd Boris Lennerhov, inför en korvätartävling.
Ännu vänder bussar från Olssons Busstrafik vid slottet i Vittskövle men frågan är hur länge till.
Men Olssons har ju alltid turisttrafiken som gör att företaget kan leva vidare om än utan linjetrafik.
3 kommentarer:
Buss Persson i Hammenhög har hamnat i samma situation.
Vi har kört linjetrafik på Österlen sedan min farfar startade 1922, vi har sedan 2003 bara haft kvar ett kontrakt på en buss, Snurringen" i Simrishamn. Nu i upphandlingen 2010 för trafikstart 2011 är den trafiken smammanslagen i ett stort paket, vilket innebär att vi inte får vara med och försvara vår befintliga trafik. Vår era som linjetrafikutövare i 88 år kommer därmed att avlutas på grund av dessa regler.
Mvh Joakim Kjellson VD
Det är knappt man tror att det är sant. Har man skött sin trafik genom åren som Olssons Buss och Buss Persson bevisligen gjort så måste dessa vara direktkvalificerade för en fortsättning enlig min uppfattning. I det långa loppet så förlorar Skånetrafiken på att slå undan benen på aktörer som hade haft chans att "växa" sig större och därmed bidraga till en långsiktig kvalitetshöjning av kollektivtrafiken.
Kanske en signal till de som bestämmer om hur Skånetrafiken skall verka i framtiden. Just nu är kollektivtrafiken i Skåne ingen större hit.
Kenneth Svensson
f.d. ordförande
Skånes Bussbranschförening
Hej Joakim! Long time - no see!
Jag ber om ursäkt för att jag glömde Buss-Persson. Ni är ju till och med ett år äldre än Olssons i sammanhanget även om ni inte kört samma linje alla de 88 åren och liksom de ett trevligt och välskött bussföretag i Skåne, som i många år kört linjetrafik med den äran.
Att man blir utslagen av bussbolag som är duktigare (läs: billigare) i en upphandling får man väl stå ut med men att inte ens få vara med och kämpa. Särskilt konstigt är det ju eftersom det är de stora företagen som ställer till besvär för länsbolagen: Arriva i Malmö, Arriva i Jönköping och Veolia i Umeå t ex som alla har sagt upp sina avtal i förtid. Mindre bussbolag må ha upphört och/eller sålts men de har då dessförinnan sett till att linjetrafiken räddas.
Mer om detta kommer i nästa nummer av Bussbranschen, som skall komma ut på måndag.
Skicka en kommentar