Historien om den 11-åriga Neema, som blev avvisad (inte "avkastad" eller "avslängd") av tåget i Kumla är tragisk på många sätt. Naturligtvis mest för Neema själv och hennes familj. Men den har också andra tragiska aspekter.
Mest tänker jag då på tågvärden, som tog ett förhastat beslut grundat på missförstånd. Neema uppgav att hon inte hade någon biljett och inga pengar att köpa den för. Neema må vara 11 år, men det kan vara svårt att styrka. Tidningsbilder har visats på henne och hon ser betydligt äldre ut än 11 år. Tågvärden uppfattade att hon var 16-17 år och handlade därefter mot en i den åldern som inte har biljett och inte kan göra rätt för sig. Inte blev saken bättre av att systern just köpt biljett till såväl flickan som sig själv av just denna tågvärd. Av allt att döma satt Neema inte heller på sin plats utan var i restaurangvagnen för att "köpa kaffe".
Nu är det bara att det inte fanns någon restaurangvagn i det här tåget utan bara varuautomater som ibland - men sällan - fungerar. Tågvärden förknippade alltså inte denna tonårsflicka hon träffade i tåget med den 11-åring till vars syster hon just sålt biljett. Det var ett misstag, ödesdigert sådant men det gör inte henne förtjänt att hängas ut i media på det sätt som har skett.
Men det är nyhetstorka och visst hade det varit en fruktansvärd historia om nu någon tågvärd med alla fakta på bordet verkligen avvisat en 11-åring från tåget på en realativt öde ort som Kumla. Det värsta är dock SJ:s agerande. Man är så jävla rädd för att figurera i media på ett negativt sätt att man offrar tågvärden. Fackföreningen Seko har gett SJ hård och berättigad kritik för detta. SJ borde naturligtvis rakryggat gått ut och sagt att vi har regler att den som inte har biljett och inte kan köpa sådan skall avvisas. Tågvärden har följt dessa regler och vi beklagar att vi har så luddiga regler om detta.
Men icke. I stället säger man att man tagit tågvärden "ur tjänst" och pratar lite lamt om tågvärden som gjorde en felbedömning. Att ta någon "ur tjänst", kära SJ och kommunikationsdirektör Elisabeth Lindgren, är ett internt uttryck som används när personal befrias från tjänstgöring efter att ha - eller befaras ha - brutit mot säkerhetsreglerna eller gjort någon annan allvarlig tabbe. Det är inget straff utan det är för att personalen i lugn och ro kall få komma över vad som hänt. Kanske varit läge att förklara detta för allmänheten i stället för att prata om "mina kollegor" när hon menar "våra anställda". Jag tror inte en tågvärd - alldeles oavsett den som tjänstgjorde på det här tåget - uppskattar att bli "kollega" till en kommunikationsdirektör. Möjligen den dagen de har samma lön.
Sedan har vi damen i Kumla som tog hand om flickan. Det skall hon ha stort tack för. Men varför ringde hon inte polisen? Mycket oro hade kunnat skingras om hon bara gjort det. Liksom mycket polisarbete. Men hennes försummelse att inte ringa polisen väger ju ändå ganska lätt jämfört med den insats hon gjorde för Neema.
Nästa gång hon kommer till Stockholm skall hon enligt egen utsago gå upp på SJ och uppsöka högste chefen och skälla ut honom. Jag hoppas att hon lyckas, men det är nog lättare att ta sig in i Fort Knox. Om hon skulle ta sig in så hoppas jag att SJ:s vd Jan Forsberg har tagit konsekvenserna av hur dåligt SJ skött detta (jag tänker då på efterarbetet) och har begärt sitt avsked. Så han slipper nog den i och för sig välförtjänta utskällningen.
Tillägg:
Ovanstående skrev jag i viss indignation sedan jag tröskat igenom några hundra hatinlägg i Svenska Järnvägsklubbens debattforum Postvagnen samt ett antal tidningars webbsidor. Då kände jag hur ilskan började komma.
Jag kollade därför PI (Politiskt inkorrekt) vad de hade att skriva om saken. Det var en del som inte skymtat i media förut (förutom min blogg och den blogg som PI länkar till).
http://politisktinkorrekt.info/2011/08/05/mystiken-tatnar-kring-den-sa-kallade-11-aringen/#more-95830
Särskilt intressant är damen som var med på tåget och hennes vittnesmål. Varför har ingen tidning publicerat detta? Varför har SJ lämnat detta utan avseende? Nog borde de ha kunnat få kontakt med något vittne i tåget? Men SJ:s ledning är så rädd för att skita i byxorna om de får tidningarna emot sig att de inte vågar ha någon annan uppfattning än mediadrivet. Att de råkar skita i det bli skåpet i stället spelar tydligen ingen roll.
Allt detta medan en stackars tågvärd som följt sina instruktioner lider alla helvetets kval. Jag hoppas åtminstone att hon får det kamratstöd som all personal som råkar ut för något frustrerande - med eller utan egen förskyllan - har rätt till.
Tillägg 2.
Det finns i alla fall en hedersman i det här ärendet. Nämligen polisens talesman Mats Nylén. Han ensam vågar säga det som SJ inte ens vågar antyda till försvar för sin personal.
http://na.se/nyheter/2.2212/1.1308283-nylen-jag-blev-missforstadd
Heder åt den mannen. Han lär väl aldrig få läsa detta men om någon skulle som känner honom skulle läsa det så framför mitt djupt varma tack för visat mod. Sådana poliser behövs och jag trodde att de dog ut med att Kurt Wallander drabbades av sjukdom och blev utslagen. Ibland känns det väldigt skönt att ha fel. Det finns fortfarande bra poliser som vågar säga vad de tycker. Till skillnad från...
Tillägg 3.
Enligt Aftonbladet heter storasyster Grace Kayenga. Kollar man i ratsit.se hittar man henne och hon är mycket riktigt 22 år. Men någon lillasyster Neema finns inte, vare sig i Nora eller någon annanstans. Däremot har Grace en syster som heter Wivine. Det borde kunna bli smeknamnet Neema. Det är bara det att hon inte är 11 år utan 17 år.
Något lurt är det. Kan flickorna ha kommit överens om att de skulle uppge att hon var 11 år för att hon skulle få åka gratis? Då genom att utnyttja att Neema (Wivine?) är kortväxt, under 160 cm enligt uppgift från damen som tog hand om henne. Att hon sedan enligt tidningsbild har tuttar som minst en 17-åring kanske de inte tänkte på.
http://na.se/nyheter/kumla/1.1305375-sj-tvingade-11-aring-att-ga-av-pa-fel-station?articleRenderMode=image&image=0
Att en "11-åring" försvinner en natt i Kumla kan hända men att hon också försvinner från Ratsit verkar milt sagt konstigt. I och för sig kan hon ha skyddad identitet men varför skulle hon ha det när inte hennes syskon har det?
För övrigt: varför åker de från Nora en tisdagskväll för att hälsa på bekanta i Borås med en förbindelse som skall vara framme 23.27? Det är väl ingen lämplig tid för att hälsa på vänner. Dessutom skulle det inneburit över en timmes väntan i Alingsås - ett Alingsås där alla väntsalar är stängda vid den tiden. Och där stationen är lika obemannad som i Kumla.
Med tanke på att en tågvärd kanske helt oförskyllt mår väldigt dåligt just nu så måste detta utredas ordentligt. Har SJ det modet? Det tror jag faktiskt inte. Det är lättare att omplacera tågvärden.
1 kommentar:
Jag håller med dig, din teori är mycket trolig. Jag är en flitig läsare av Politiskt Inkorrekt och vet hur det fuskas med åldrar hos diverde "ensamkommande flyktingbarn" av olika anledningar. Även om hon inte är 11 år på riktigt, så skulle hon kunna vara folkbokförd som det i Sverige, då Ratsit inte visar personer under 16 år.
Skicka en kommentar