fredag 30 augusti 2013

Det blommar för Sohlberg Buss

År 2009 fanns inte Sohlberg Buss. Men det året köpte Hans-Erik Sohlberg Svenljunga Taxi och bytte namn på företaget till Sohlberg Buss. Ett par bussar följde med i köpet. I dag, fyra år senare, har de 64 bussar!

Hans-Erik Sohlberg är inte helt färsk i branschen dock. Han grundade Marks Limousine i slutet av 1990-talet och sålde det sedan till People Travel Group, ett företag i Veolia-koncernen. Nu har han konkurrerat ut sitt gamla företag: Marks Limousine upphör med verksamheten under hösten.

Sohlberg Buss har livnärt sig på bussar för beställning och skolkörningar. Någon upphandlad linjetrafik har de inte kört - än så länge. Ändå har de vuxit och det är klart att vissa företag i området Skene och Borås har fått känna av tappade uppdrag, men de tycks ändå ha vuxit från ingenting. I dagarna har företaget flyttat sitt huvudkontor i Skene till Borås. Dessutom har två verkliga giganter inom bussbranschen gått in som delägare: Kicki och Stefan Carlén. Stefan har tidigare varit vd för Swebus Express och Nettbuss Express. Han grundade 2007 Bus4You, expressbussar med hög standard. Och under sin tid lyckades han vända förlust till vinst på alla de företag han basade för.

Nu senast har Kristinebergsskolan i Borås stängts på grund av mögelskador och att den riskerade rasa ihop. Den skall nu rivas och en ny byggnad skall uppföras. Detta tar förstås ett par år och under tiden bussas eleverna i skolan till andra skolor på främst regementsområdet. För detta behövs skolskjutsar och de körs förstås av Sohlberg Buss.

De här bilderna från Kristineberg i Borås är symboliska för ett blomstrande företag i bussbranschen. Helt utan utländskt statligt ägande och med plus i bokslutet.Faktauppgifterna i det här inlägget kommer till stor del från Busstidningen nr 6.2013.

1 kommentar:

Staffan Sävenfjord sa...

I dag den 20 november meddelas att Sohlberg Buss har begärt rekonstruktion sedan det visade sig att resultatet från tredje kvartalet blev 40 miljoner kronor minus.