söndag 18 augusti 2013

Jakthundsträff på Tånga hed 2013

I går var det dags för den årliga jakthundsträffen på Tånga hed utanför Vårgårda. Meteorologerna hade talat om regn den här dagen och Aftonbladet skrev till och med under torsdagen om "regnchock" (enligt deras definition innebär det en nederbörd på mer än 10 mm under ett dygn) men ju närmare dagen det kom ju mer optimistiska blev meteorologerna. Vädret blev alldeles perfekt: inte för varmt och framför allt inget regn.

Hundar av många raser samlades och hördes glatt skällande. Eftersom beaglen Sicko var med så blev det dock hos beaglarna som vi kom att tillbringa förmiddagen. Först blir Sicko uppmätt av domaren Morgan Wacht. Han var 37 cm över ryggen, helt inom det tillåtna för en beagle.


Så småningom blev det dags för uppvisning och bedömning. Det gäller att visa domaren att man kan gå runt banan ordentligt. Sicko lyckades si så där när Malin ledde runt honom. Domaren var dock nöjd och Sicko fick ett "Good". "Excellent" hade varit bättre men man kan ju inte få allt. "Good" är i alla fall tillräckligt för att han skall få delta i jaktprov.
Innan tävlingen börjar tar beaglarna det lugnt. Här några typstudier.
Innan de går runt banan samlas hundarna i respektive klass.


Gångstilarna runt banan är lite skiftande. Några exempel:
Efter promenaden bedömer domaren hunden: om huvudet är lagom stort och välformat, hållningen, svansföringen, muskulatur och en massa annat.


Sicko tävlade i öppen klass och det var tre hundar i denna. Klassegern togs hem av den här krabaten.


Den tredje tävlande i klassen var Salo, Sickos bror. Han hade dock ingen bra dag och lade sig när han skulle gå runt banan. Han blev således diskvalificerad.


Men Sicko kramade om honom lika mycket för det. En hund bryr sig inte om vem som vinner i klassen eller vem som diskvalificeras. Jag tror inte Sicko brydde sig om sitt omdöme heller särskilt mycket och hundmaten hann fick som tack för att han ställt upp ratade han.

Hundarna blir större om du klickar på bilden med hjulet på musen.

Inga kommentarer: