söndag 25 augusti 2013

Rångedala marknad 2013

I Rångedala mellan Borås och Ulricehamn ordnar idrottsföreningen varje år en marknad, närmare bestämt sista söndagen i augusti. I dag var det alltså dags och vi i Klubb Gamla 45an tog ut vår buss i det vackra vädret och for dit.


Bussen var inte bara vårt färdmedel dit och hem, den ställdes också ut på marknaden och det var liv och rörelse runt den.


 Så var det då själva marknaden. En mängd knallar var på plats och det var som det brukar på marknader: t-shirts, kepsar, skor, marknadsremmar, honung, mjukglass, rökt korv, brända mandlar... You name it...
När dessa båda bilder togs hade marknaden nyss öppnat så ännu var det inte så mycket folk. Men det skulle bli mer. Framåt 11-tiden kändes det mer som en spansk eller italiensk marknad. Eller åtminstone som höstmarknaden i Borås.


Rättning i ledet bland gosehundarna men den gula är inte nöjd utan hoppade hela tiden omkring och skällde. 


I en särskild avdelning var det loppmarknad.

En del andra jippon var det också i samband med marknaden. Jag vet inte om man kan kalla en friluftsgudstjänst för jippo men bland annat var det en sådan. Det var också en utställning av veteranbilar och ett 50-tal kom. Arrangören var mycket nöjd. Det vackra vädret gjorde att många vågade ta ut sina bilar. De två senaste somrarna hade det regnat på marknaden, men i dag var solen på sitt bästa humör.

 

Så några av de utställda fordonen, utvalda bara för att det är fina bilar men inte nödvändigtvis de allra finaste.Opel Kapitän 1955

Edsel Pacer 1958.
(Många tror att det heter Ford Edsel men det gör det faktiskt inte. Men det var Ford som ägde Edsel-fabriken. Man säger ju inte heller Toyota Lexus. Eller BMW Rolls Royce.)
 


Mercedes-Benz 230 1977. Polisen använde på sin tid Volvo Amazon bland många andra märken. De hade Porsche och Volkswagen-bubblor också på 1960-talet. 
Bilen är från 1964.

Volvo PV51 - Cariocans efterträdare - från 1937. 
En veteranbilsträff utan en Volkswagen-Bubbla - eller Typ 1 som den egentligen hette - är otänkbar. Den här är från 1971. I Europa slutade den tillverkas 1978 men i Mexiko tillverkades den ända till 1993.
 

Chevrolet Bel Air stationsvagn från 1957.


Tycker du att Rångedala låter bekant fast du aldrig har varit där eller har en aning om var det ligger. Då är det nog de sjungande tvillingbröderna Rongedal du tänker på. Och jo då, deras efternamn kommer från Rångedala. De hade nämligen en morfar som hette Jon Räv, präst i Värmland som släktforskade och fann en gren som kom från Rångedala. Räv tyckte det var ett trevligt namn och han hade länge funderat på att byta sitt namn (det kan man ju förstå) så då blev det Rongedal.


Klicka på bilden med hjulet på musen och du får en större bild.

Inga kommentarer: