torsdag 8 juli 2010

Fy fan, Aftonbladet

I går avgick arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin på grund av familjeskäl. Kort sagt hade en vårdnadstvist fått honom att inse att han försummat sina barn. I sammanhanget nämnde han också att barnen vid några tillfällen blivit illa behandlade av media. Bland annat skulle en tidning ha bett hans minderåriga dotter om en kommentar när han själv vårdades på hjärtintensiven.

Jag har erfarenhet från två yrkesområden. Järnvägen och journalistiken. Visserligen har jag bara frilansat som journalist och har ingen formell utbildning för det (det har jag för övrigt inte för mitt järnvägsjobb heller) men tycker mig ändå fått insyn i hur de båda yrkesgrupperna tänker. Om någon kritiserar järnvägen i media så blir man som järnvägsanställd lite sur men skulle inte drömma om att ta hämnd på den som kritiserar. Det värsta jag hört i den vägen är en skröna om gamle TV-mannen Herbert Söderström, som råkade gå på ett tomtåg till vagnhallarna i Hagalund i stället för tåget till Uppsala. En järnvägare upptäckte det och sprang efter för att säga till men när han såg vem det var tänkte han: "Herbert kan gott hamna i Hagalund". Söderström hade några dagar tidigare gjort ett kritiskt - och osakligt - inslag i TV om SJ.

Men ve den "offentliga person" som kritiserar media. Då går ett rejält drev i gång. Aftonbladet går således i dag ut med att Littorin avgår för att han konfronterats med ett brott som han skulle ha begått innan han blev minister 2006. Eftersom de inte skriver vilket brott annat än att det har fängelse i straffskalan så är det svårt att säga något. Men fängelse i straffskalan finns t ex för vårdslöshet i trafik. Själv förnekar han genom sin pressekreterare att han har begått det påstådda brottet. Men det hjälper inte. I Aftonbladet är han redan dömd. De har bevis och indicier. Men när fick Aftonbladet mandat att agera domstol och värdera bevis.

Skrivet av en semestervikarie med drömmar om att bli en ny K-G Bergström? Och redigerat av en journalist som vikarierar som redigerare och hoppas få fortsätta med det så han slipper ge sig ut på fältet i fortsättningen? Möjligt, men så ser jag att Lena Mellin, poltisik kommentator på Aftonbladet sedan tidningen grundades 1830 (åtminstone verkar det så) också understöder drevet mot Littorin. Så här skriver Mellin: Varför skriver jag det här? Därför att Sven Otto Littorin på sin presskonferens förklarade att han avgick på grund av medias behandling av honom och hans barn i samband med den infekterade vårdnadstvisten med den förra hustrun. Han sa att hans bostad varit belägrad. Att media intervjuat hans barn.

Kan det framgå tydligare att det är frågan om hämnd? Ynkligt, Aftonbladet! Uselt, Aftonbladet! Lågt, Aftonbladet!

(Det kan ju vara så att det som Aftonbladet skriver är rätt och att han har begått begått ett fruktansvärt brott. Men vänta då för guds skull minst en vecka med att publicera det. Att sparka på en liggande man inger inget förtroende. Men nu talar vi inte om hänsyn utan om att sälja lösnummer.)

Inga kommentarer: