fredag 17 juni 2011

En vardagshjälte

Jag hade åkt tur- och retur med Hurtigruten och återvände till Bergen på eftermiddagen full av fantastiska intryck. På morgonen den 24 april 2007 åkte jag med expresståget till Oslo och såg fram mot en ny fantastisk resa på Bergensbanen. Det blev det också och den gången gick allt bra.

I går morse startade samma tåg från Bergen men då gick det inte så bra. När tåget var uppe på högfjället och skulle passera ett snögalleri över banan vid Hallingskeid visade det sig att det brann i detta. Lokföraren såg branden när han kom ur en kurva och nödbromsade. Han lyckades stanna cirka fem meter från lågorna men såg att de närmade sig tåget snabbt. Han inledde därför en evakuering av tåget och de drygt 250 resenärerna hann komma i säkerhet innan det började brinna i tåget. Visserligen förlorade de det mesta av sitt bagage men de klarade livet, vilket ändå får anses vara det viktiga i sammanhanget.

Detta alltså tack vare en lokförare som gjorde allt rätt i en pressad situation. Han är en hjälte. Resenärerna kan skatta sig lyckliga att det var denne veteran med 30 år vid Bergensbanen som körde tåget. När ett tåg börjat brinna går det fort. Mycket fort.

Även lokförarens kollegor på tåget är förstås hjältar.


När jag kom till Oslo tog jag en bild på detta tåg. Det var detta motorvagnssätt som gick först i tåget som brann. Tåget bestod av ytterligare en likadan och båda blev totalt utbrända och får nog betraktas som totalförstörda.

Men det känns rätt oväsentligt i dag i glädjen över att alla undkom oskadda, även en flicka som var rullstolsburen. Och stolen lyckades hon också få med sig.

Inga kommentarer: