söndag 24 maj 2009

Magdeburg Elbauenpark

Efter rundvandringen och den goda lunchen satte vi oss i bussen igen och fastnade i världens trafikstockning. Lokalguiden hittade dock en ”Umleitung”. Bara det att den nog var mest lämpad för cykelåkning. Nåväl, för Lars är skillnaden mellan att manövrera en cykel och en buss i trånga passager marginell så vi kom i alla fall fram till Elbauenpark. Självklart med på UNESCOs världsarvslista.

Mest spektakulärt är Jahrhunderttausenturm (Milleniumtornet). Det är världens näst högsta byggnad i trä och 60 meter högt. Inne i tornet finns en utställning om mänsklighetens vetenskapliga utveckling och man får lära sig en hel del om fysik, kemi, historia, botanik… Ja, kort sagt allt. Dessutom hade vi lyckan att få en entusiastisk guide, och man kunde inte ta miste på att han stortrivdes på jobbet. Med stor glädje visade han oss hur Pythagoras sats eller Herons automatiska dörröppnare.

I entréplanet finns Foucaults pendel, som visar hur jorden rör sig. När jorden rört sig tillräckligt mycket slår den ner en av de små pinnarna. Undrar vem som har i uppdrag att resa upp dem igen.

Här visar vår glade guide Herons ångkula.

Åskådligt redogör han för de magdeburgska halvkloten, som när de sätts samman inte kan dras i sär av ens åtta starka hästar.
Vår chaufför Lars och guiden framställer elektricitet, tillräckligt mycket för att kunna hissa ned några av deltagarna ett par meter.
När vi gått genom tornet i 43 meter och 243 trappsteg kom vi till utsiktsplattformen och fick denna vackra utsikt över Magdeburg.

Och över parken:

Efter avslutad tornvandring, där vi nedför valde den 450 meter långa rampen som går på utsidan av tornet i stället för trapporna, och en kall öl utanför hittade vi Panoramabahn. Det är en magnetbana med små tåg. Banan går åtta meter över marken och runt hela parken. Bättre sätt att se parken finns således inte. Tjejen som körde var inte heller precis rädd för att dra på i kurvorna. Banans kurvor alltså, om nu någon trodde något annat.
I nästa avsnitt hamnar jag i fängelse.

Vill du ha större bild - klicka på den!

Inga kommentarer: