torsdag 14 maj 2009

En olaglig bild


Den här bilden är olaglig. Åtminstone om man skall tro en man iklädd Arriva-uniform och som presenterade sig som trafikledare. Jag stod nämligen helt fredligt på trottoaren och fotograferade bussar vid centralstationen i Malmö. Absolut inte så placerad att jag störde trafiken eller utgjorde någon trafikfara. Men Arriva-mannen menade att det är mot lagen att fotografera bussar. Jag frågade vilket lagrum han stödde sig på men det visste han förstås inte. Jag bad honom därför att ringa polisen för att få saken utredd men det ville han inte. Jag förklarade då att det faktiskt inte är olagligt att fotografera på allmän plats men det trodde han inte på.
Nu var den här mannen inte på något sätt otrevlig utan diskuterade lugnt. Han är inte den förste trafikledare - eller bussförare - som försökt hävda att det är olagligt att fotografera bussar. Ber de mig snällt så tar jag bort bilden för jag respekterar att de inte vill vara med på bild. Men om de hotar då blir jag förbannad. Den här gången var det Arriva, men det är fler av de stora bussbolagen som hävdar att deras bussar skulle vara något slags företagshemligheter. Jag kan ju förstå att de skäms för sina vanskötta bussar men det motiverar ju inte att de hittar på egna lagar. Jag har aldrig märkt något liknande hos mindre bussbolag som har välskötta bussar. På sin höjd en nyfiken fråga om orsaken till att jag fotograferar.
(Bussen på bilden är inte tagen i dag utan vid ett tidigare tillfälle i år. Varken den eller föraren har något mer med berättelsen att göra än att det är en Arriva-buss vid centralstationen i Malmö.)

3 kommentarer:

IronGirl sa...

Jaså en Malmöit, vad trevligt. Jag tycker allt den där fina bussbilden kan få ligga kvar.

Staffan Sävenfjord sa...

Hej, järnladyn! Jag var bara på tillfälligt besök i Malmö i går för att äta smörgåstårta och sammanträda med Banverket. Mötet gick lite fortare än tänkt så det blev ett par timmar över för att gå omkring i den vackra staden.
Bussbilden får ligga kvar tills det fastställs i domstol att den måste tas bort.

IronGirl sa...

En bit smörgåstårta går väl alltid ner.

Så ingen Malmöit, kanske tur det. För man hör aldrig vad de säger ändå.