måndag 4 maj 2009

Svinaktigt

Ibland undrar man om det är läkemedelsindustrin som ligger bakom hysterin när det gäller epidemier. Vi minns ju aids för ett 20-tal år sedan. Hela befolkningen skulle drabbas. Av en sjukdom som i princip bara smittar vid oskyddad sex med många partners. Jag vet inte hur många som lever på det sättet. Jag gör det i alla fall inte och är och har alltid varit utanför riskzonen. Men domedagsprofeterna gav sig inte: det kan nog smitta med saliv också. Det räcker med att någon spottar på dig. Jag vet inte hur ofta det händer er andra. Men det är minst 20 år sedan jag spottade på någon. Och då var det av misstag. Jag har nämligen en viss förmåga att spruta saliv när jag skrattar.

Sedan var det fågelinfluensan, som skulle drabba hela jordens befolkning. I själva verket har 200 människor drabbats, varav hälften har dött. Det är en sjukdom som inte smittar mellan människor utan bara mellan fåglar och människor. Risken att få den för de flesta av oss torde alltså vara försumbar. Det är säkert fler som dragit på sig hjärtinfarkt bara av bekymmer för vad som skulle hända om man drabbades av fågelinfluensan.

Nu är det då svininfluensan. Eller nya influensan som man säger nuförtiden. I förra veckan var det en pandemi där det bara var en tidsfråga innan den skulle drabba vårt land, som skulle helt slås ut. Om inte av att alla blev sjuka utan av att så många viktiga samhällsfunktioner inte skulle kunna upprätthållas. Ett fall av nya influensan har upptäckts i Sverige - men man vet inte säkert. Damen som hade det var så lindrigt sjuk att hon knappt själv märkte det och hon utvecklade heller inte så mycket virus att de kunde analyseras säkert. Än mindre smitta.

Medan WHO nu funderar på om man skall uppgradera nya influensan till grad 6, alltså värsta graden av pandemi, meddelas från Mexiko att sjukdomen i stort sett har ebbat ut. Inte ens tusen personer i världen har drabbats. Ingen utanför Mexiko har varit allvarligt sjuk. Det är inte mycket till pandemi. I kväll kunde man läsa på SVT Text att faran tycks över för den här gången men dra ingen lättnadens suck än: den kan slå till hårt till vintern. Och så drar man en jämförelse med spanska sjukan 1918-1920, då 50 miljoner människor dog i sjukdomen. Visst, men man glömmer att tala om att spanska sjukan härjade ett Europa i misär och missmod efter första världskriget. Folk var redan innan rejält nedsatta och mat på bordet var långt ifrån någon självklarhet. Den ekonomiska situationen är allvarlig i dag också men inte på långt när lika illa som 1918.

Häromdagen fick jag första mejlet om att det nu finns medicin mot "swine flu" att köpa via nätet. Tack, men nej tack! Vem vet vad man får. I bästa fall något slags sockerpiller som varken gör nytta eller skadar annat än bankkontot. I värsta fall något slag farligt hopkok som man blir riktigt sjuk av. Men visst var det skönt att få lite omväxling i spamen om Viagra och de som hotar att stänga av mitt e-postkonto hos Telia om jag inte genast sänder dem användarnamn och lösenord. Häromdagen var det en lycksökare som skrivit meddelandet på engelska och avsänt från en privatadress. Trodde avsändaren verkligen att jag skulle tro att Telia går till väga så?

Men det kommer säkert att bli hysteri ytterligare någon vecka om nya influensan. Sedan har det intresset ebbat ut. Och läkemdelsindustrin har misslyckats att lura oss. Ännu en gång. Men i Svenljunga tillverkar man 7 miljoner munskydd. Därmed blir det fler som får jobb och orderboken är räddad ett par år framåt. Och vem vet: de kan kanske komma till nytta en annan gång.

Inga kommentarer: