måndag 11 maj 2009

En fantastisk kväll i Malmö

Jag har som jag skrivit förut varit på studieresa till Sachsen-Anhalt i Tyskland. Det blir naturligtvis ett "skolrese-reportage" från den resan så småningom i en blogg nära dig. Men dagens blogg kommer att handla om vad som hände innan själva resan.

Jag hade bestämt mig för att åka ned till Malmö i god tid på onsdagen. En kvällsvandring i de vackra parkerna i Malmö är aldrig fel, inte ens för den som har ett värkande knä. Men detta var onsdagen den 6 maj, just den dagen då den vackra våren förbyttes i höst. Och eftersom allt var bokat var det ju inte bara att ändra och åka lite senare. Så det skulle ha blivit en kväll framför TV-n på hotellrummet. Om det inte varit för Kenneth vill säga.

På förmiddagen ringde min vän i Malmö, Kenneth Svensson, http://kennethsvardag.blogspot.com/ Det var ett samtal som gjorde mig glad. Han bjöd nämligen in mig till restaurangen Torso Twisted http://torsotwisted.gastrogate.com/ som ligger intill Malmös mest spektakulära byggnad Turning Torso. Det är en fantastisk restaurang med Richard Bornefors som krögare, men det var nu inte maten och vinerna (jag dricker för övrigt nästan alltid öl) som var främsta anledningen utan att Amiralens storband hade öppen repetition där den kvällen.

Kenneth mötte mig med sin bil vid hotellet. Och väl på Torso Twisted träffade jag också hans förtjusande fru Anne-Marie. Hon var där med tre väninnor så det blev alltså tre tjejer till mig. Kenneth är bekant med de allra flesta medlemmarna i orkestern och det blev därför tillfälle att hälsa på dessa och växla några ord innan konserten satte i gång. Trevliga killar allesammans verkade det och de flesta var komna till mogen ålder. Sådant som ger rutin alltså.

Amiralens storband http://www.amiralensstorband.se/ har funnits i 38 år och har sina rötter från den gamla ocn nu nedlagda restaurangen Amiralen. Det var alltså 1971, samma år som kapellmästaren och arrangören Harry Arnold gick bort och bandet bildades för att hedra honom. Han är väl mest känd som ledare av Radiobandet, där åtminstone de som är födda på 1940-talet eller tidigare minns de unika och fantastiska arrangemangen - "Sveriges Glenn Miller". Av den anledningen blev det alltså mycket Harry Arnold-inspirerad musik och Amiralens storband inledde också följaktligen med "Stand by". Eller "This is Harry" som kanske mer känner den som. Harry Arnold använde den som signaturmelodi. Kan avlyssnas utan risk för rättsliga repressalier här http://www.amiralensstorband.se/musik.htm

En trevlig bekantskap var sångaren Petri Soikkeli, som bland annat är en mycket bra Frank Sinatra-tolkare. Det blev således en del nummer ur dennes repertoar som en fin tolkning av låten "Borås Borås". I Petris och bandets version hade den dock fått titeln "New York, New York". Han gjorde vidare en fantastisk tolkning av "Mac The Knife". För att nu nämna några få exempel. Bandet spelade också rent instrumentalt kända låtar som "Sweet Georgia Brown" och vad man nu kan hinna med under nästan två timmar. Särskilt förtjänas några trumsolon av Anders Hassgård, bandets yngste, att nämnas.

Är ni i Malmö just när Amiralens storband repeterar - eller ger konsert - så missa dem inte vad ni än gör. Tider finns på hemsidan. Det är fri entré till repetitionerna även om nu restaurangen förväntar sig att man beställar in något mer än ett glas isvatten. Förbaskad god pizza hade de i alla fall. Vanligen har de också en särskild storbandsmeny, så dock inte denna kväll.

En helt underbar kväll och när vi kom ut hade den hårda blåsten mojnat. Tack Anne-Marie och Kenneth för att ni tog hand om mig den här kvällen i Malmö. Eftersom hotellrummet visade sig vara obetydligt större än en sovkupé hos SJ hade det inte varit särskilt trevligt att tillbringa kvällen där.

1 kommentar:

Sveriges Gladaste Man sa...

Tjenare mannen
Kul att du tittade in så snabbt. Hade en skakig färd hem och i sanningsna namn så är ändalykten aningen öm efter nästan full dag på ett busssäte.
Din blogg är fin som tusan och jag lägger givetvis in dig på min blogglista omedelbart. HAr just anmält mig till Mecklenburg-Vorpommern som jag besökte under slottsturnén och den här med lyx och SPA, skall man inte missa.
Vi höres.
pappa B