torsdag 21 maj 2009

Stadsvandring i Magdeburg

Stadsvandringar är inte precis min favoritsysselsättning. Det vill säga att gå i samlad tropp och lyssna till en guide. Inte ens om guiden är duktig och pratar bra engelska som vår Gisela gjorde. Jag går hellre på egen hand, gärna med en guidebok och absolut en karta i handen.
Men nu var det i alla fall stadsvandring på programmet i Magdeburg. Gisela började med att visa oss Grüne Zitadelle även på baksidan och sedan gick vi till Domplatz där vi kunde se domkyrkan från 1300-talet.
På andra sidan torget fanns delstatens parlamentshus. En mycket vacker byggnad.

Sedan gick vi vidare förbi stans äldsta hus, ett korsvirkeshus, och via en utgrävning tills vi kom fram till Elbe. Vi följde stadsmuren och kom så småningom fram till det här klostret - Unser Lieben Fraue.

Vandringen fortsatte därefter utmed ett antal vackra - och ibland ekivoka - statyer. Bilder på de värsta kommer i morgon (missa det inte). Så gick vi förbi Allee Center, ett jättestort affärsområde mitt i stan. Några i gruppen försvann in här men lyckades i alla fall hittas. Sedan gällde det bara att hitta dem som gått ut för att leta och så dem som gått ut för att leta efter dem som gått ut för att leta efter dem som letade. Sedan kunde vi gå vidare och hamnade på Alter Markt, där en livlig torghandel försiggick.

Här öppnade sig också paradiset för våra törstiga strupar och hungriga magar, nämligen Rathauskeller som låg i det gamla rådhuset alldeles intill. Resans bästa scnhitzel åt jag här.

Klicka på bilderna och du blir förvånad.

Inga kommentarer: