lördag 30 augusti 2008

På kryssning till Grönland, del 5: Island

Strokkur-gejsern i Geysir sprutar upp en kaskad av hett vatten var tredje minut.

Vi går på historisk mark: Thingvellir på Island. Här hölls på sin tid alltinget och här möts den europeiska och den amerikanska kontinentplattan.

Gullfoss med sitt 30 meter höga vattenfall i tre våningar är en fantastisk syn.

Kyrkan i Skalholt, ett gammalt isländskt biskopssäte.

En lagun har bildats vid Kerid.


Den gyllene cirkeln
Morgonen därpå kommer vi fram till Reykjavik. Två bussar från Snæland Grimson står framkörda på kajen och vi gör den utflykt som brukar kallas ”Den gyllene cirkeln”.

Vi börjar med att besöka Thingvellir, där den isländska riksdagen Alltinget hölls redan på 900-talet. Det är en naturskön trakt och här finner vi också Islands största sjö. Den europeiska kontinentalplattan möter här den amerikanska, så man kan stå med en fot i Europa och en i Amerika.

Solen har nu kommit fram och blir en ständig följeslagare till oss på resten av kryssningen.

Nästa besök blir vid Gullfoss, ett vattenfall på 30 meter som dessutom faller i terrasser. Här serveras vi också lunch, soppa med fårkött.

Så kommer vi till Geysir, som har gett namn åt all världens gejsrar. Den ursprungliga gejsern, som sprutade vattnet upp till 60 meter, har nu lagt av. Men det finns fortfarande en gejser, som sprutar hett vatten 20 meter upp i luften var tredje minut. En fantastisk upplevelse att se detta.

Via den vackra kyrkan i det gamla biskopssätet Skalholt och lagunen vid Kerid återvänder vi till Reykjavik. Det blir tid till ett par timmars vandring i Islands huvudstad, som i dag har cirka 120 000 invånare. I området runt Reyjkjavik bor 60 procent av Islands befolkning .

Jag passar på att kolla in tätortstrafiken med buss. Gula bussar från Stræto går förhållandevis tätt. Fast det lär vara dyrt att åka med dem.

Vägnätet på Island är dåligt utbyggt och för att kunna åka tvärsöver ön krävs fyrhjuldsrivna fordon. Man kan därför se en del konstiga skapelser som kallas bussar.

Inga kommentarer: