fredag 8 augusti 2008

På kryssning till Grönland: Del 2 Storm efter Bergen

Bergen: Vågen från Fløifjellet

Troldhaugen


Hurtigrutens M/S Polarlys kommer i kapp oss

Vågor utanför hyttfönstret

7 - 9 juni

Andra dagen ser vi Danmarks yttersta utpost Skagen skymta i fjärran. Det är en solig dag, men kapten säger att det högtryck som rått i ett par veckor nu håller på att försvagas.

Nästa gång vi stiger i land är det den tredje dagen. Då lägger kapten till i Bergen vid Skoltegrunnskaien. Det blir en bussutflykt till Troldhaugen, Edvard Griegs hem och en tur med Fløibanen upp på Fløifjellet, där vi kan beundra den fantastiska utsikten över ”byen”.

Det kommer lite regn men inte värre än att vi kan njuta av utseglingen från Bergen på soldäck. Mörka moln i kanten bara förskönar bilden. Extra fint blir det när Hurtigrutens ”Polarlys” seglar förbi oss.

En dag ute på havet igen och detta är enda dagen vi drabbas av oväder. Det är ett kraftigt lågtryck och vågorna går höga, uppemot 21 sekundmeter vilket är halv storm.

De flesta blir sjösjuka men jag klarar mig hyfsat. Inte ligga pigg som vanligt kanske och ett försök att gå upp på soldäck kom att avbrytas. I stället fick det bli biblioteket, där man ännu inte fått i gång Internet-förbindelsen. Men att läsa böcker går också bra.

Dagarna till havs går med måltider och diverse arrangemang i huvudloungen. Det är något som kallas fællessang, det vill säga vi sjunger danska och svenska sjömansvisor tillsammans. Som exempel kan nämnas ”Så længe skuta kan gå”.

Det blir föredrag av reseledarna om de platser vi skall besöka. Reseledaren Birgit Ostenfeld, är född och uppvuxen på Färöarna och kan således berätta initierat om dessa, medan kollegan Nina von Staffeldt vet mycket om Grönland, där hon tidigare har jobbat.

Även en av medresenärerna, Ole Jacobi, har varit mycket på Grönland och hjälper reseledarna med föredragen.

Det blir också tillfälle till att läsa de där böckerna man aldrig hunnit med. Det kanske kan tyckas bli lite långtråkigt de dagar vi är ute på havet men det går bra!

Fortsättning följer

Inga kommentarer: