söndag 17 augusti 2008

Efter åtta veckor

I dag är det sista dagen som järnvägen mellan Trollhättan och Göteborg är avstängd. Det har pålats ofantliga längder i leran utmed Göta älv och det är alltså nu förberett för att bygga dubbelspår och motorväg. I fredags fick jag höra att arbetet gått enligt tidsplan och någon gång i eftermiddag eller i kväll beräknades man lämna klart spår. Det har alltså varit åtta veckor med bussersättningar.
Detta är väl en anledning god som någon att fira och i går var vi därför några stycken och firade detta med en utmärkt middag på Hotell Scandic Crown i Göteborg. Därefter gick vi ut i den varma sommarkvällen och bara njöt av folklivet på stan. Det är ju i dag också sista dagen för Kulturkalaset , denna tillställning som för ett par år sedan ersatte Göteborgskalaset. Att döma av vad jag såg i går verkar det har varit ett lyckat drag. Det var massor med glada människor på stan men det var nyktert och inget bråk. Polisen gled fram i sina piketbilar men jag såg aldrig att de behövde ingripa. De såg bara glada ut. Så var det inte på Göteborgskalasets tid. Då var det fylla och bråk.
Men att det skall vara så förbålt att få sig en öl. Ställe 1 var fullsatt och dessutom lång kö. Ställe 2 skulle just stänga, men hänvisade till ställe 3. Där var musiken en bra bit på över 100 decibel (subjektivt bedömt men ändå). Det var mer njutningsfullt att lyssna till den ovannämnda pålningen. Lät inte så olikt heller förresten. Ställe 4 hade gott om plats men det berodde på att de hade sängt. Ställe 5 till sist släppte in oss om vi lovade att inte beställa mat, för köket var stängt. Men vi fick i alla fall var sin Grebbestads Granit. Ett öl jag inte hört talas om förut från ett bryggeri som jag inte heller hört talas om förut. Det är kul att det dyker upp nya bryggerier. För några år sedan fanns ju i stort sett bara Pripps, Spendrups och överlevaren Åbro.
Sedan väntade en skön säng på Scandic Crown och en förträfflig frukost även om den iakttogs under något kaotiska förhållanden. Barnfamiljer och frukostbuffé hör inte riktigt ihop. Och det är ju inte så roligt att balansera kaffe och juice i var sin hand och så små barn springer och lekar hela havet stormar framför fötterna. Men buffén är bra och välarrangerad - och den fungerar. Till skillnad från vad som brukar vara fallet med frukostbuffér på hotell där det alltid brukar uppstå något som närmast kan liknas vid ett krigsutbrott när folk bryter kön, går i fel riktning och sträcker sig fram och nyper en ostbit. Fråga mig inte hur de har gjort på Crown, men det går inte att göra sådana fel här.
Jag läste för övrigt i Borås Tidning att Scandic och de andra hotellen i Borås har problem med gäster som stjäl i princip allt som går att ta med sig från rummet: badlakan, kuddar, tvålbehållare... Ett par gäster hade till och med kommit med en kudde under vardera armen vid utcheckningen. Jag förstår inte hur kuddarna fick plats. Gästerna måste ju haft huvudet där också.

Inga kommentarer: