lördag 2 augusti 2008

En lugn helg

I går eftermiddag brände jag hemma. Ja, inte något drickbart utan en CD-skiva med artiklar och bilder på till nästa nummer av Bussbranschen. Sedan gick jag till brevlådan och postade den. Så nu är den saken ur världen. Men det är ju snart ett nytt nummer på gång och nya artiklar att skriva. Så snart skall jag åka till Lettland för ett reportage.
Jag passade också på att göra juli-statistiken för punktligheten för tågen Oslo-Göteborg i går. Så bra var det länge sedan det såg ut alltmedan SJ kämpar med jätteförseningar och tidningar som inte förstår skillnaden mellan att 6 tåg av 10 är är i rätt tid och 6 tåg av 10 är försenade. Givetvis har en och annan finnig vikarie på någon landsortstidning nu också hängt på Aftonbladets kampanj mot SJ. Är det torka så är det. Nyhetstorka alltså.
Varför kan man inte göra som SVT: köra om gamla utslitna Uppdrag granskning. Såg för övrigt en gammal kompis i ett av programmen häromdagen. Jag kom in just som han kom i bild så jag förstod inte vad han gjort för ont. Av redaktör Josefssons intervju med honom kunde man få intrycket att det fel han gjort var att han jobbade i Bergsjön men bodde i Billdal. Fast det kan ju ha varit något i början av programmet som jag missade.
Åter till att Oslo-tågen gick så bra. Förklaringen är enkel: mellan Göteborg och Öxnered är tågen ersatta av bussar. Och dessa har god förmåga att hålla tiden. Så jag har nu föreslagit att vi permanentar den lösningen, men å andra sidan: man skulle ju uppnå i stort sett samma effekt genom att förlänga tågens körtider med 35 minuter. Alltså det som bussarna behöver. Några av bussarna syns på bilden ovan när de väntar i Öxnered.
I kväll får det bli en lugn kväll framför TV-n. Det var rätt mycket i kväll. Jag har inte bestämt mig ännu om man skall ta på mig hörselskydden och se Gry Forssell i Sommarkrysset eller Arne Weise och Lasse Holmqvist i Minnenas Television. Den senare hade jag på 1970-talet ofta som gäst i restaurangvagnarna. Alltid lika grinig. Men det går ju an att se honom i TV. Där går det ju att stänga av honom.
Detta blir nog mitt sista inlägg i den här bloggen. Åtminstone som jag skriver själv. Jag kommer nämligen i framtiden få råd att anlita spökskrivare. Jag har nämligen just fått besked om att jag vunnit Euro 2,716 992.62 i ett spanskt lotteri. Nu behöver jag bara skicka in mitt bankkonto till dem och så har jag mina pengar insatta där. Förhoppningsvis på måndag. Det hela är så mycket märkvärdigare som jag inte köpt någon lott på åratal. Hoppas nu bara att jag slipper tiggarbrev. Jag tänker använda pengarna på sprit och kvinnor. Och resten tänkte jag slösa bort.

3 kommentarer:

Staffan A sa...

Grattis till vinsten, men är EURO verkligen riktiga pengar ?

gunnar hörnström sa...

Hej. Jag har läst dina och andras kommentarer ang Aftonbladets skriverier om Sj. Bla stod det om "dina" schouter som skulle till Piteå. Bla stod det att det inte fått nån mat på hela resan och att tåget stod stilla i flera timmar. Är ngt av detta sant?Men stor grupper kan väl knappast vänta sig att maten i cafevagnen ska räcka till dem också. Sånt har varit på tapen förr, och de klagomålen har blivit avvisade.

Staffan Sävenfjord sa...

Beträffande scouterna så var det inte "mina" utan jag hörde bara talas om problemet att det inte skulle gå något tåg. Men det löste ju sig så småningom: SJ backade, grävde fram en redan gjord planering och satte in ersättnigsbussar från Umeå. Nu tillstötte en del annat och tåget blev sex timmar sent till Umeå. Det som tillstötte var dock Banverkets och inte SJ:s fel. Om de inte fick mat på hela resan skulle jag nog vilja säga att det var deras eget fel. Däremot bör ju maten i kafévagnen räcka till alla som bokat ombord - och så brukar det ju också vara. Men det går ju inte vid furneringen ta höjd för sex timmars försening.