lördag 15 maj 2010

Respekt för stadens skulpturer saknas

Man blir inte precis glad när man läser i dagens Borås Tidning att den gulliga kungspudeln som jag skrev om för någon vecka sedan har blivit vandaliserad. Svansen har stulits tidigare och natten till i går vältes hunden omkull och huvudet trillade av. Den här därför tagits bort tills vidare. Kanske den inte någonsin återkommer eller kan repareras. Den är värderad till 400 000 kronor. Nidingsdåd, varför?

Borås Tidning tar också upp att många föräldrar tror att skulpturerna i Borås är lekplatser. Just på William Sweetloves skulptur klättrar deras ungar på hundarna eller på grodklänningen. Konstmuseets chef, Hasse Persson, som också är mannen bakom att många kända skulptörer placerat sina arbeten i Borås, protesterar och nämner att skulpturen Declination är värd 4,5 miljoner kronor. Alltså lika mycket som tio Mercedesar. Men medan ingen förälder skulle tillåta sina barn att klättra på en Mercedes (jodå, det finns det nog så länge det inte är deras egen förstås) så får de klättra hur mycket som helst på skulpturen, som definitivt inte är byggd för detta.

Även i Borås finns det aktivitetshus där barnen får leka hur mycket de vill. Använd dessa och låt det som är till för gemensam trevnad vara i fred. Jag har en bekant som drev ett nostalgimuseum utanför Borås. Inget märkvärdigt i sig men det var prylar från 1930-talet och framåt. Sådant som framkallar minnen hos oss äldre som gamla radioapparater, skrivmaskiner, hushållsredskap (kommer ni ihåg Städ-Amanda eller hushållsassistenten?) etc. Men han blev alltmer tveksam till att släppa in barn. Förskoleklasser var inte att tänka på, men det gällde även barn som kom med sina föräldrar. För det hjälpte inte att säga till föräldrarna att föremålen inte var leksaker. Föräldrarna lät barnen inte bara leka med dem utan också misshandla dem. T ex kasta dem emellan sig. Museet är nu nedlagt, inte bara av den anledningen men mycket därför.

I morgon åker jag på beagle-träff i Skogsbygden utanför Alingsås. Förre juniorbeaglen, numera chefsbeaglen Pajo är förstås med. Det blir nog mycket skällande på hans rasfränder.

Inga kommentarer: