tisdag 18 maj 2010

Ännu en skulpturpromenad i Borås

Inför skulpturfestivalen som öppnar i Borås på fredag gjorde jag redan i dag en vandring bland stadens skulpturer. Först blev det denna, som kom på plats så sent som i går. Olle Brandqvists Stenhuvud står utanför Folkets hus och turistbyrån.
Sedan gick jag till högskolan och utanför denna finns Sean Henrys Catafalque. Den är inte tänkt att illustrera studietakten på studieinrättningen.

Från högskolan ser man också till Simonsland och mellan skorstenarna till den gamla Konstsilke-fabriken, där jag för övrigt jobbade en sommar, hänger det som av boråsarna fått namnet "Klädstrecket". Konstverket heter God dag och är utfört av Kaarina Kaikkonen.
I Luffarparken - eller Nybroparken som de flesta boråsare tror att den heter om du överhuvudtaget bryr sig om vad den heter - hittade jag Arne Jones konstverk Yin-Yang. Lite undanskymt plats för att så känt verk. Här stod förut ett gammalt ånglok som stadens fäder dock lät förfalla så att Järnvägsmuseum tog tillbaka det. Det har dock återkommit till Borås och står nu i entréhallen till kongresscentret Åhaga, som en gång var lokverkstad.
Vid Resecentrum har den här skulpturen återkommit. Möjligen har den förvarats i förråd under vintern. Konstnärerna är Birgert & Bergström och verket kallas Tornado.
Inne i Resecentrum fanns den här resande katten som också är en klocka. Hitman av Kent Karlsson.
Från Resecentrum är det inte långt till att Stora Brogatan börjar. Där håller man på att bygga om så att det skall bli en fin gågata. Gågata har det varit länge men nu skall den bli ännu finare. Här står Arvid Knöppels Knallen. Statyn skänktes en gång av postorderföretagen i Borås och placerades utanför gamla posten. Men där är det numera rätt ödsligt så den har fått en mer central plats. Den har också tagits ned från den höga sockel den stod på förut.
I närheten finns också Fredrik Wretmans Bodhi som torde ha blivit rätt våt om fötterna där han står i Viskan. Lägg också märke till kvarnen på byggnaden i bakgrunden. Här finns biografen Röda Kvarn.
På Stora torget står han sedan 1952, då staden fyllde 330 år: stadens grundare Gustav II Adolf.
Vid Stora torget fanns också ett helt nytt konstverk, men det såg ut så här. Täckelset kommer säkert att falla innan fredag och jag får väl återkomma då. Men det går att läsa innanför skynket finns Wholly av Eva Hild.

På Stora Torget finns vidare de här stolarna som är gjorda av Richard Nonas och heter Borås Surround. Det är tillåtet att såväl sitta som klättra på stolarna, men särskilt bekvämt att sitta på dem är det inte.Så kom då skylten upp till sist. Men det var försent. Grodklänningen och hundarna av William Sweetlove är borta från Stadsparken och man kan bara se märket där klänningen har stått.


Som vanligt: bilderna blir
större om man klickar på dem.

Inga kommentarer: